Blogiteksti Oscareista

23.2.2015

Viime yönä katsoin taas Oscarit, kuten olen katsonut ne lähes joka kerta edelliset kymmenen vuotta. Ja aivan kuten joka kerta lähes kymmenen vuoden ajan, ilta koostui pettymyksistä.

Olen vuosien saatossa oppinut kantapään kautta sen miten Oscarvedot pitää tehdä. Tärkein sääntö on olla äänestämättä omia suosikkeja, koska ne eivät tule pärjäämään. Joten jos haluaa pelata oman veikkauksensa hyvin, pitää mennä sieltä turvalliselta puolelta ja pelata varman päälle. Tänä vuonna kisa palkinnoista oli harvinaisen tiukka, joten siksi minulla meni jopa seitsemän väärin. Se on anteeksiantamattoman suuri määrä.

veikkaus.jpg

Edellisenä vuonna minulla meni vain kolme väärin. Yksi lyhärikategoria, yksi tekninen kategoria ja Paras Elokuva. Ja syy miksi Paras Elokuva meni väärin oli se, että äänestin omaa suosikkiani Gravityä, koska olin nuori ja tyhmä. Voiton vei tottakai Gravityn edestä paljon turvallisempi orjuutta käsittelevä 12 Years A Slave. Kymmenen vuotta myöhemmin kukaan ei enää muista 12 Years A Slavea mutta Gravitystä puhutaan vielä sillonkin.

Sama juttu tänä vuonna. Illan voittaja Birdman tulee katoamaan muistista mutta Boyhood tulee kestämään. Ja sanon tämän vaikka en ole nähnyt kumpaakaan. Luotan siihen että Oscarit toimivat kuten Oscarit aina toimivat.

Kuka muistaa vielä Artistin? Se voitti pääpalkinnon vuonna 2011. En muista siitä enää mitään. Siinä oli koira. Ja joku puhui jotain lopussa.

Entä muistaako kukaan vuoden 2012 Argon? Se voitti mm. Les Miserablesin, Life of Piin, Djangon ja Beasts of The Southern Wildin, jotka ovat kaikki minun silmissä mestariteoksia. Argo taas oli muistaakseni ihan ok, ei muuta. En muista sen tarinasta paskaakaan.

Samaa kaavaa voi seurata vuosia taaksepäin, koska Oscarit pelataan aina varman päälle. Elokuvia ei palkita siitä mikä on oikeasti paras vaan siitä mikä on turvallisin ja herättää vähiten vastustusta. Ja nyt kun se on sanottu, käydään läpi oikeaoppinen tapa seurata Oscareita ja kuinka veikata voittajia:

TEE KEVYT MÄÄRÄ TAUSTATUTKIMUSTA

Tee sen verran taustatutkimusta että näet mihin päin tuuli puhaltaa. Googleta Oscar ennustuksia ja koita etsiä yleisiä linjoja. Mikä elokuva on voittanut eniten palkintoja, mitä hypetetään eniten tms. Tänä vuonna oli harvinaisen selvää että kisa tulisi olemaan Birdmanin ja Boyhoodin välillä. Tässä kohtaa pitäisi sitten tehdä ratkaiseva päätös siitä kumpi tulee ottamaan jättipotin ja kumpi jää nollille, koska niinhän se aina tuppaa Oscareissa menemään.

Pistin rahani Birdmanille koska se oli voittanut lähes kaikki suuret palkinnot ennen Oscareita. Halusin silti uskoa että Boyhood olisi saanut Oscarin edes jostain muusta kuin naissivuosasta. Se oli helposti tämän vuoden suurin virheeni.

ALOITA HELPOISTA

Ensin käy läpi varmat palkinnot. Tänä vuonna ne olivat kaikki neljä näyttelijäkategoriaa, Paras Kuvaus, Paras Laulu, Paras Dokumentti, molemmat äänikategoriat, Paras Puvustus, Paras Lavastus ja Paras Adaptoitu Käsikirjoitus. Nämä olivat kaikki helppoja. Lisäksi Parhaat Efektit ja Paras Ohjaaja olivat suht varmoja. Itse kusin ohjaajan valinnan koska ajattelin että se olisi annettu sympatiasyistä Richard Linklaterilla joka teki leffaansa vain 12 vuoden ajan. Mutta tottakai illan voittaja Birdman vei tämänkin palkinnon.

SEURAA LINJAA

Varmojen valintojen jälkeen näet jo mihin ollaan menossa, joten turvallisin vaihtoehto on jatkaa samalla linjalla. Ja koska uskoin ohjaajan menevän Boyhoodille enkä Birdmanille, uskoin vastaavasti että yllätysnimi Grand Budapest Hotel olisi vienyt Parhaan Originaalin Käsikirjoituksen omana isona palkintonaan. Näin ei käynyt. Birdman vei sen koska Birdman vei Parhaan Ohjaajan. Näettekö jo kuinka veikkaukseni alkaa murentua? Yksi väärä veikkaus ohjaajan kohdalla oli aloittanut dominoefektin.

RÄPIKÖI JÄLJELLE JÄÄNEET KATEGORIAT LOPPUUN

Paras Meikkaus meni Grand Budapest Hotellille joka vei voiton myös lavastuksesta ja puvustuksesta. Itse veikkasin voittajaksi silti Foxcatcheria, koska olin varma että se leffa ei voittaisi missään muussa kategoriassa ja saisi siksi sympatiasta tämän palkinnon. Tämä oli siis virhe joka olisi voitu välttää.

Suurempi virhe oli uskoa Boyhoodiin leikkauksen kohdalla. Tämä oli vain typerää jälkeenpäin ajateltuna, mutta uskoin että Boyhood olisi saanut edes yhden teknisen kategorian voiton 12 vuoden massiivisen työn vuoksi. Voitto meni tottakai kategorian ennakkosuosikki Whiplashille.

Lyhärikategoriat ovat aina vaikeimmasta päästä Oscareissa, koska niissä harvoin on selvää ennakkosuosikkia. Minulla meni onneksi vain lyhytdokumentti väärin. Parhaaseen Lyhytanimaatioon valitsin kylmästi Disneyn ainoan ehdokkaan ja Parhaaseen Lyhytelokuvaan sen missä oli tunnetuimmat näyttelijät. Tämä tyyli toimikin siis yllättävän hyvin tänä vuonna.

Jäljellä oli vielä Paras Animaatio ja Paras Ulkomaalainen elokuva. Kategoriat olivat tiukkoja ja minä kusin ne molemmat. Ulkomaalaisen elokuvan kohdalla luotin enemmän elokuvan ajankohtaisuuteen kuin sen taiteellisuuteen ja animaation kohdalla luotin enemmän elokuvan näkyvyyteen kuin originaaliin ideaan.

NAUTI JA KÄRSI

Veikkaukset valmiina haasta kaveri bissestä ja ala katsoa gaalaa. Itse haastoin Markuksen, joka luojan kiitos oli naiivi ja uskoi Boyhoodiin enemmän kuin minä. Voitin hänet 17-13.

Herättyäsi keskellä yötä kahden tunnin yöunilta pistä kahvi tippumaan. Lähetyksen alettua muista taas että Punainen Matto-osuus on yhtä helvettiä joten sitä katsellessa kyseenalaista yöunien menetys ja leikkaa aiemmin iltapäivällä kuvaamasi video itsestäsi pelaamassa Youtubessa peliä koska se on nykyään suosittua:

Muista myös tehdä videosta kansainvälinen ja lisätä videon alkuun että kyseessä on ensimmäinen jakso jotta voit myöhemmin tehdä lisää jos on tylsää.

Punaisen Maton loputtua kestää vielä puoli tuntia että gaala alkaa joten juo lisää kahvia tylsyyteen. Sitten ramppaa vartin välein kusella koska kahvi on pistänyt kehosi sekaisin.

Gaalan alettua tajua että juontaja Neil Patrick Harrisille on annettu ohje olla loukkaamatta ketään joten tylsisty lisää koska mitään hauskaa ei ole tiedossa. Palkintojen jaon alettua ala laskea gaalassa esitettävien musikaalinumeroiden määrää. Lopeta laskeminen 650:n kohdalla kun paperista loppuu tila.

Ihmettele miksi Meryl Streep ei voi olla repeilemättä kun hän puhuu kuolleista elokuvantekijöistä lavalla.

Ala etsiä tulossa olevia pettymyksiä. Neil Patrick Harris muistaa kertoa ainakin 15 kertaa että Lady Gaga on tulossa laulamaan joten veikkaa että se tulee olemaan pettymys. Ole tyytyväinen kun se on.

Pelkää John Travoltaa joka käy kiinni naisen kurkkuun lavalla.

Pelkää Nicole Kidmanin naamaa joka näyttää jonkun toisen naamalta.

Pelkää Imitation Gamen käsikirjoittajaa joka kiiltää ihan liikaa ihmiseksi.

Pety siihen että olet oikeassa Birdmanista ja sääli Boyhoodin tekijöitä.

Ja sitten kello on seitsemän ja gaala on ohi. Mene nukkumaan pettymys pois.

Vuoden päästä uudestaan.