100 syytä miksi Tuntematon Sotilas on paras elokuva ikinä

13.10.2015

1. 00:00:01 - Kuten jokaisella itseään kunnioittavalla suomalaisella miehellä, myös minulla ottaa heti eteen kun kuulen Finlandian. Täydellinen erektio on täydellinen aloitus täydelliselle elokuvalle.

2. Tuntematon Sotilas on tosi hyvä nimi elokuvalle, koska se on elokuva sotilaista ja koska tarina on kaikille tuntematon.

3. Vaikka sitä on vaikea uskoa elokuvaa katsoessaan, Tuntematon Sotilas on oikeasti ohjattu! Ohjaajan nimi on Edvin Laine ja hän on ollut ihan oikea ihminen.

4. 00:10:00 - Koko alun kasarmimeininki on niin aitoa, että omat armeijamuistot suorastaan tulvivat mieleen. Aivan kuten Tuntemattomassa Sotilaassa, ei minunkaan armeijassa tehty mitään järkevää ja kaikki vain huusivat vaikka olisi ihan hyvin voinut vain puhua. Lisäksi varusteiden jakaja oli vihainen vanha mies, ihan kuten Tuntemattomassa. Runkkasivatkohan Tuntemattomankin Sotilaan sotilaat sukkiin ennen kuin palauttivat ne vihaiselle vanhalle miehelle?

5. 00:13.31 - Oli koskettavaa huomata, että Tuntemattoman Sotilaan sotilaat kirjoittivat viestin tuleville alokkaille kasarminsa seinään kun poistuivat sotimaan. Minäkin kirjoitin sängyn pohjaan "HAISTAKAA VITTU HOMOT", toivottaen näin onnea tuleville alokkaille. Muistojen kyynel nousi silmäkulmaani.

6. 00:17:37 - HIETANEN ON AHVENA! PARAS VITSI IKINÄ! KOSKA EIHÄN HIETANEN NYT OIKEASTI MIKÄÄN AHVENA OO!

7. Edvin Lainekin sen jo tiesi, että ei ole lainkaan tärkeää elokuvan kannalta onko kuva terävä vai ei. Kyllä katsoja tunnistaa hahmot vaikka ne olisivat kuinka epätarkkoja, kunhan tarina on mielenkiintoinen, jota se ehkä voi ollakin tai ehkä ei.

8. Huumori. Tuntemattoman sotilaan vahvimpia puolia on vitun hyvä huumori. On niin saatanan hauskaa vittu. Kaikki murteet ja vitsit on niin vitun hauskoja. "Kyl rätei ja lumppui piisaa" HAHAHAHAHA VITTU.

9. Tuntemattomassa Sotilaassa kamalan näköinen arkistomateriaali kulkee käsi kädessä kamalan näköisen kuvan kanssa, luoden saumattoman efektin siitä millaista Jatkosota oikeasti oli. Kiitos 1939-1944!

10. Tuntematon Sotilas on aito, kaikin puolin. Minäkin laulan Porilaisten Marssia aina kun hyppään bussiin ja matkaan Helsinkiin, aivan kuten sotilaat elokuvassa laulavat paskoja marssilauluja aina kun pitäisi vaan olla hiljaa.

11. UUNON APPIUKKO JA UUNON ISÄ OVAT YHDESSÄ SAMASSA LEFFASSA ILMAN UUNOA! TAJUNNANRÄJÄYTTÄVÄÄ!

12. Jännite. Se on Tuntemattoman sotilaan parhaimpia puolia. Tuntematon Sotilas on niin jännittävä elokuva, että kakkaan vähintään kolme kertaa housuuni sen aikana. Joka kerta kun huonosti äänitetty pommi räjähtää ja nähdään arkistomateriaalia, säikähdän niin, että hyppään kiinni verhoihin ja kihlattuni Anna joutuu houkuttelemaan minut sieltä alas karkeilla.

13: Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas on itse asiassa värielokuva, mutta koska kameran linssissä oli outoa mutaa eikä kukaan huomannut sitä, vaikuttaa se mustavalkoiselta. Edvin Laine on kertonut tämän kaiken ihan vähän harmittaneen jälkeenpäin.

14. Näyttelytyö on tasalaatuista läpi elokuvan. On vähän harmi, että se on myös täysin laadutonta ja muistuttaa etäisesti ala-asteen joulunäytelmiä, mutta ainakin sama laatu jatkuu läpi elokuvan ja se on jotain!

15. 00:29.30 - Ensimmäinen hyökkäys on verrattavissa täysin Pelastakaa Sotamies Ryanin Normandia-alkuun, sillä aivan kuten Sotamies Ryanissa, myös Tuntemattomassa Sotilaassa taistellaan Toisen Maailmansodan aikana. Muuten kohtaukset eroavat itse asiassa aika helvetin paljon toisistaan.

16. 00:31:16 - Kun joukkueen johtaja kuolee huutaen "Hakkaa päälle pohjan poika", on se koskettavin ja aidoin kuolema jonka olen nähnyt. Epäilen vahvasti, että Edvin Laine oikeasti ampui sen näyttelijän saadakseen tästä irti vuosisadan näyttelijäsuorituksen.

17. Tuntemattoman Sotilaan sotiminen on elokuvallisin ja mielenkiintoisin juttu ikinä. Kaikki ryömivät maassa, vihollisia ei näy, luoteja ei näy, jostain kuuluu räjähdys ja dialogista ei saa selvää. Tämä on täydellistä elokuvantekoa jos joku on!

18. 00:36:40 - Kuva hevosesta kuljettamassa kaatunutta pois rintamalta usvassa Finlandian soidessa taustalla on yksi seksikkäimmistä asioista joita olen ikinä nähnyt ja yleensä juuri se mitä mietin ennen laukeamista.

19. Rakastan sitä että Tuntemattomassa Sotilaassa ei ole päähenkilöä. Se on yleensä ihan helvetin huono idea koska ei ole ketään kehen samastua ja ketä seurata, mutta, niinku, whatever. Tuntematon Sotilas hei. Kamoon.

20. En ole varma mutta Tuntematon Sotilas saattaa olla Dogma, eli yhdessä päivässä kirjoitettu ja kuvattu ja leikattu. En ole varma, mutta uskon niin. Ja se on ihan hyvä saavutus se!

21. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas oli yksi Adolf Hitlerin lempielokuvia. Hitler rakasti sitä kuinka kepeänä sotaa kuvattiin.

22. Unohdettavat maisemat ovat yksi Tuntemattoman muistettavimpia puolia. Näyttää siltä, että koko elokuva on kuvattu yhdessä metsässä, mutta oikeasti se on kuvattu kahdessa! Elokuvan taikaa.

23. Huutaminen on tunnetusti vaikein näyttelemisen laji. Siksi onkin kunnioitettavaa, että kaikki hahmot koko ajan huutavat toisilleen, jopa silloin kun heidän pitäisi kuiskailla.

24. Jos vitsi ei ole hauska ekalla kerralla, siitä tulee hauska kun sitä toistaa väkisin tuhat kertaa. "Von Tööpel ratsasti aukkoja katsellen" HAHAHAHAHAHAHAHAAH!

25. Kaukaa kuvattu heiluva arkistomateriaali on parasta heti seksin jälkeen. Ja silitetyn paidan. Ja auringonlaskun ja nousun. Ja aika monen muunkin jutun jälkeen jos totta puhutaan.

26. Aitoa dialogia, aitoa dialogia. Kuoleva kiroilee rumasti että "Jeesuksen ristuksen perkele". Kyllä näkee, että kokemuksen syvä rintaääni puhuu elokuvassa. Kuolevat usein kiroilevat näin rankasti.

27. 00:54:00 Kovennettu-rangaistus ja lentokonehyökkäys on yksi ahdistavimmista kohtauksista ikinä. On vähän harmi, että sillä kohtauksella ei ole mitään merkitystä minkään kannalta, mutta ihan sama, on se silti ahdistava. Ehkä jopa yhtä ahdistava kuin se Leijonakuninkaan alku missä Simba on kallion reunalla vaarallisessa asennossa tai se kohta Tähtien Sodassa kun Luke Skywalker saa mitalin. Ahdistavia kohtauksia, ahdistavia kohtauksia.

28. Lehto on aito hahmo koska Lehto on vihainen eikä mitään muuta. So like life.

29. 00:56:48 - ROKKA! ROKKA ON MUN LEMPPARIHAHMO! JOS ROKKA VOISI OLLA KAIKISSA ELOKUVISSA, KAIKKI ELOKUVAT OLISIVAT MUN LEMPIELOKUVIA!

30. Rokka on aito hahmo koska Rokka on puhelias eikä mitään muuta. So like life.

31. Hietanen on aito hahmo koska Hietanen on turkulainen eikä mitään muuta. So like life.

32. Tuntematon Sotilas ei ole missään vaiheessa tylsä elokuva. Se kestää kolme tuntia eikä seisahdu hetkeksikään, jos ei lasketa sitä pientä seisahdusta joka alkaa heti alun Finlandian myötä ja kestää lopun Finlandiaan.

33. Rokka puhuu koko ajan ja se on tosi hauskaa eikä yhtään ärsyttävää, joka on hyvä juttu.

34. Hauska Fakta: Antti Rokan hahmo perustuu itsepäiseen sammakkoon jonka Väinö Linna Jatkosodassa kohtasi. Aivan kuten Rokka, sammakko ei pitänyt sotilaskurista ja oli kaikkien mielestä ärsyttävä.

35. 01:02:00 - Kun käsikranaatti heitetään hiekkaan, hiekka pöllähtää samalla tavalla kuin jos sinne olisi heitetty iso kivi. Tämä on aitoa ja vain yksi esimerkki siitä kuinka realistinen elokuva Tuntematon Sotilas on. "Pienet yksityiskohdat luovat suuren kokonaisuuden", kuten Edvin Laine sanoi kerran. Tai sitten se olin minä. En ole varma.

36. Kuva kivääristä, kuva tyhjästä metsästä, kuva miehistä juoksemassa metsässä, kuva puusta, kuva miehistä, kuva kivääristä - Tuntemattomassa tapahtuu koko aika mielenkiintoisia juttuja.

37. 01:05:20 - PARAS! KOHTAUS! MAAILMAN! HISTORIASSA! KATSOKAA JOSTAIN! Nuori sotilas kuolee metsässä aidosti ja koskettavasti. Hän lausuu kuollessaan jopa Isä Meidän -rukousta. Kun minä kuolen, haluan kuolla yhtä siististi ja epäuskottavasti.

38. Rokka näyttää oikeassa valossa vähän Tom Hardylta, joka tuo mieleen Mad Max: Fury Roadin, joka on aina hyvä juttu!

39. Lehdon kuolema yllättää joka kerta. Toisaalta, myös viikonloputkin yllättävät minut joka kerta. Ja talvi. Ja kesä. Oikeastaan ihan kaikki yllättää minut joka kerta.

40. Kasvottoman avustajan kuolema yllättää minut joka kerta.

41. Kun Tuntemattomassa Sotilaassa ollaan pimeässä metsässä, se on mahtavan näköistä. Kuva on oikeasti niin pimeää, että mitään ei näe ja ihmisten naamoja ei tunnista, ihan kuin jos olisi itse pimeässä metsässä jossa mitään ei näe ja ihmisten naamoja ei tunnista.

42. Kuten hyvin tiedetään, mitä enemmän sade näyttää siltä kuin joku kaataisi sitä kuvaan kastelukannusta, sitä aidommalta sade näyttää.

43. Tuntematon Sotilas on tehty 1955. Tämä on yllättävää, sillä se ei näytä päivääkään vuotta 1957 vanhemmalta. Tämä kertoo jotain elokuvan ajattomuudesta.

44. 01:18:50 - "Perskarvat" on hauska vitsi koska perseessä on karvoja ja niitä kutsutaan perskarvoiksi. Suomalainen huumori helppoa!

45. Kukaan ei voi ikinä poistaa mielestään Tuntemattoman unohtumattomia keskustelukohtauksia. Kuka voisi unohtaa kohtauksen, jossa miehet ovat metsässä ja puhuvat venäläisistä. Tai kohtauksen, jossa miehet ovat metsässä ja puhuvat sodasta. Tai kohtauksen, jossa miehet ovat metsässä ja puhuvat ruoasta. Unohtumattomia kohtauksia kaikki tyynni.

46. Mikään ei pidä miehen mielenkiintoa yllä niin kuin joukko rumia miehiä. Kauniit naiset ovat elokuvallista myrkkyä, kuten hyvin tiedetään, ja siksi naisia ei saisi ikinä päästää lähellekään elokuvia.

47. Mikään ei pistä katsojaa keskelle hektistä sotaa yhtä tehokkaasti kuin paikallaan pysyvä kuva. Väisty Steven Spielberg, Edvin Laine on se todellinen visionääri.

48. Tuntematon Sotilas on mahtavan ja jännittävän tarinansa lisäksi suht todenmukainen, sillä Petroskoi on oikeasti kaupunki Venäjällä ja suomalaiset oikeasti valtasivat sen. En ensin ollut uskoa tätä joten tarkistin wikipediasta, ja sitten vielä tuplavarmistuksena soitin veteraanille joka oli ollut paikalla valtaamassa Petroskoita. Veteraani kertoi minulle myös itkuisena, että kukaan ei enää arvosta sitä uhrausta jonka he taistelutovereineen Suomelle antoivat, mutta samaan aikaan kun hän vain valitti ja valitti ja valitti, sain minä Whatsappiin hauskan kuvan kissasta jolla oli Hitler-viikset, joten löin veteraanille luurit ja nauroin kuvalle ja lähetin takaisin kuvan koirasta jolla oli käsi natsitervehdyksessä ja kaveri kommentoi että "yolo doggy" ja minä nauroin.

49. Petroskoita kuvattaessa aito arkistokuva näyttää ihan Petroskoilta. Melkein uskoo, että elokuva on kuvattu Helsingin ulkopuolella.

50. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas ei ollut Oscar-ehdokkuuden kelpoinen elokuva, koska yli puolet sen kuvamateriaalista oli arkistokuvaa.

51. 01:34:47 - Miksi Suomalaiset ampuisivat Suomalaisia? Miksi Jumala antaisi oman poikansa kuolla? Miksi kyyhkyset itkevät?

52. Lahtinen on aito hahmo koska Lahtinen on sarkastinen eikä mitään muuta. So like life.

53. Määttä on aito hahmo koska Määttä on hiljainen eikä mitään muuta. So like life.

54. Riitaoja on aito hahmo koska Riitaoja on pelkuri eikä mitään muuta. So like life.

55. Susi on aito hahmo koska Susi ei tee mitään, ei vittu mitään, mutta silti on mukana elokuvassa. So like life.

56. 01:45:00 - Rokka ampuu komppanian ja ottaa paikkansa suomalaisessa mytologiassa. Ikävä kyllä juuri tämän kohtauksen on ohjannut Edvin Laineen siskonpoika Matias oman ala-asteensa taxvärkkipäivänä, ja Matiaksella oli vakavahko keskittymishäiriö, joten kohtauksesta ei saa mitään selvää ja sen tapahtumia ei ymmärrä. Hyvä yritys silti, Matias. Tärkeintä on yrittää.

57. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas vaikuttaa siltä, että sitä on kuvattu myös talvella, mutta näin ei ole. Kaikki lumi jota elokuvassa nähdään on itse asiassa lampaista kerittyä villaa. Legendan mukaan puolet Suomen lampaista tapettiin elokuvaa varten. Edvin Laine itse suoritti suurimman osan teloituksista paljain nyrkein. Kun häneltä kysyttiin, että kuinka hän jaksoi piestä kaikki tuhannet lampaat kuoliaaksi, hän vastasi "Rakkaus Suomea kohtaan antoi minulle voimaa".

58. 01:49:50 - Suomalaiset ryyppäävät ja laulavat. Kuinka originaalia!

59. 01:51:30 - Toinen kohtaus jossa Suomalaiset ryyppäävät ja laulavat. Vielä originaalimpaa!

60. 01:52:34 - Kolmas kohtaus jossa Suomalaiset ryyppäävät ja laulavat. Originaalisinta!

61. Hauska fakta: Tuntematon Sotilas voitti liudan Jussi-palkintoja, mutta ei Parhaan Elokuvan Jussia, koska sellaista Jussi-palkintoa ei vuonna 1955 ollut edes olemassa. Tämä ei ole muuten vitsi.

62. Huulisynkka on yliarvostettua. Ei Chaplinkaan tarvinnut huulisynkkaa, joten miksi Edvin Laine tarvitsisi.

63. Edvin Laineen 1972 Apu-lehdelle antamaa haastattelua lainatakseni: "Tuntemattoman valoryhmästä puhutaan usein pahaa, mutta nämä arvostelijat eivät koskaan ota huomioon sitä, että ne kolme simpanssia Korkeasaaresta hoitivat valaistuksen täysin yksin ja ilman palkkaa. Kyseessä oli säästökysymys ja pysyn valintani takana! Ja lisäksi ne simpanssit eivät missään vaiheessa käyneet väkivaltaisiksi, toisin kuin ne gorillat jotka äänityksen hoitivat. Puomi kävi joka toisessa kuvassa kun ne tappelivat siitä kuka oli lauman alfa ja näin ollen oikeutettu naaraisiin"

64. 01:58:00 -"Yks suolanen silakka" on hauska vitsi ja jos se kestää viisi minuuttia se on vielä hauskempi.

65. Inttihuumori on huumorin ylin laji, kuten hyvin tiedetään. Inttihuumori ei mene koskaan vanhaksi.

66. Honkajoki on aito ihminen koska hän puhuu kirjakielellä eikä mitään muuta. So like life.

67. Leikkaus korsusta korsuun ja sieltä eri korsuun ja lopulta takaisin ekaan korsuun on vain hyvää leikkausta.

68. Murteet. Ihan liian vähän kiitetään sitä kuinka elokuvassa puhutaan niin montaa hassua eri murretta. On Turkulaista ja Tamperelaista ja kaikkea niiden väliltä. Rokka puhuu jotain niin hullunkurista murretta, että en edes tunnista sitä!

69. Tuntematon Sotilas on arvostettu elokuva erityisesti veteraanien keskuudessa. Monet veteraanit ovat jopa kutsuneet sitä "elokuvaksi".

70. Aina välillä elokuvassa soi pätkä Finlandiaa, joka saa aikaan semiheijarin housuissa. Elokuva-alalla näitä Finlandia-hetkiä kutsutaan ns. Beateiksi.

71. Aivan kuten Tuntemattomassa Sotilaassa, Jatkosodassakin suomalaiset lopettivat taistelut sodan puolivälissä ja vain istuivat korsussa kertomassa vitsejä. Tämä on pääsyy siihen miksi Suomi hävisi Jatkosodan.

72. "Jos mikään muu ei auta ja elokuva ei tunnu etenevän, pistä sinne taas kolme minuuttia arkistomateriaalia" - Edvin Laine

73. Rokka on siisti tyyppi koska hän ei tottele yhtään upseereita. Itsekin olin samanlainen sotilas armeijassa. Kun yksi luutnantti Upinniemessä käski minua koristelemaan komppanian etupihaa pyöreillä kivillä, tapoin lutin, upotin mereen ja otin tämän paikan maailmassa. Sain hänen vaimonsa kanssa kaksi lasta kunnes kasvoimme erillemme ja lähdin etsimään itseäni Karjalasta. Aivan kuten Rokka.

74. 02:15:00 - Tuntemattomassa Sotilaassa miehet istuvat korsuissa ja puhuvat puhelimiin toisista miehistä. Tätä homoutta jatkuu vartin verran, joka on juuri oikea määrä eikä yhtään liian paljon.

75. 2:18:00 Ensimmäinen venäläinen sotilas nähdään! Tässä kohtauksessa myös selviää, että sota käydään Venäjää vastaan. Muistan kun yllätyin ekan kerran tätä kohtausta katsoessani, sillä kun vihollista ei oltu esitelty lainkaan, luulin aina että kyseessä oli elokuva avaruusolioiden invaasiosta. Olin tyytyväinen kun näin ei ollutkaan. Tyytyväinen ja todella pettynyt.

76. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas näytetään jokainen itsenäisyyspäivä televisiosta, koska Tuntemattoman Sotilaan tapahtuvat sijoittuvat itsenäisyyspäivään. Tästä syystä jokainen joulu näytetään televisiosta myös Die Hard ja jokainen Halloween Halloween.

77. Rakastan sitä kuinka Tuntemattomassa Sotilaassa kukaan ei mieti perheitään tai vaimojaan tai lapsiaan. Se on aitoa ja todella Suomalaista.

78. Hietasella on catchphrase "Mää ihmettelen niin kauhiasti". Catchphraset ovat tunnetusti laadun merkki ja hyvää kirjoittamista.

79. Kuka muistaa sen kohtauksen Apocalypse Now:ssa jossa amerikkalaiset hyökkäävät Vietnamilaiseen kylään ja tuhoavat sen ilman syytä, todistaen käytännössä sodan absurdiuden. Tuntemattomassa Sotilaassa ei ole mitään sellaista paskaa! Tuntemattomassa Sotilaassa vaan soditaan kunnolla!

80. Edvin Laine on kertonut istuttaneensa elokuvaan neljä minuuttia arkistomateriaalia Ensimmäisestä Buurisodasta. Elokuvahistorioitsijat ovat yrittäneet vuosia löytää kyseistä materiaalia elokuvasta, mutta koska arkistomateriaalin määrä on niin valtava, ei buurisodasta ole kahlatty esiin kuin yksi kohtaus. Se löytyy ajasta 01:55:45 kun nähdään ote Brittiläisistiä sotilaista hyökkäämässä Transvaaleja vastaan Bronkhorstspruitin taistelussa. Ote kestää noin kaksi minuuttia.

81. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas on IMDB:n Top 250 listan ulkopuolella. Se ei myöskään löydy American Film Instituten sadan parhaan elokuvan listalta, tai oikeastaan yhdeltäkään listalta missään. Kuten hyvin tiedetään, aliarvostus on hyvän elokuvan merkki.

82. 02:28:40 - Jostain syystä Kari Väänänen on mukana elokuvassa soppahevosen ajurina. Väänänen ei ole vielä paljastanut kuinka matkusti 50-luvulle ja miksi hän valitsi esiintyä Tuntemattomassa, mutta ehkä joku päivä saamme vastauksia.

83. Kuten hyvin tiedetään, elokuvissa ei saa puhua aidosti tai elokuva vaikuttaa liian aidolta. Tuntematon Sotilas onneksi noudattaa tätä ohjetta.

84. Sodan kauhut on kuvattu Tuntemattomassa Sotilaassa niin realistisesti, että katsoja lähes uskoo Jatkosodassa oikeasti kuolleen ihmisiä.

85. Hauska Fakta: Jos Tuntemattoman Sotilaan katsoo väärinpäin, Hietanen ei kuole, Rokka ei haavoitu ja se silti kestää kolme tuntia.

86. Juuri kun luulet että Tuntemattomassa Sotilaassa on ollut nollabudjetti, jostain vierii arkistomateriaalitankki! Yllättävä elokuva kaikin puolin!

87. Elokuvassa esiintyvät hevoset ovat aitoja hevosia, joka on 50-luvun suomalaiselle leffalle harvinaista. Yleensä naiset esittivät hevosia.

88. Hauska Fakta: Jean Sibelius sävelsi Finlandia-hymnin Tuntematonta Sotilasta varten. Mutta kun Sibeliuksen sielulta kysyttiin 90-luvun alkupuolella että oliko hän ylpeä elokuvasta, Sibelius vain vastasi: "Se 80-luvun versio on parempi".

89. 02:33:00 Kun Hietanen sokeutuu, on se symboliikkaa Suomen sokeutumisesta. Tai Suomen kuolemasta. Tai Suomen syntymästä. Jokatapauksessa tosi paljon symboliikkaa.

90. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas kestää kolme tuntia, joka on alle neljä tuntia ja paljon yli kaksi tuntia. Mutta jos Tuntemattoman Sotilaan katsoo yönä jolloin kelloja siirretään taakse, kestää se yhä silti kolme tuntia.

91. Yksi jalkapallomatsi kestää puolitoista tuntia, eli Tuntematon Sotilas kestää kaksi jalkapallomatsia.

92. Yksi jalkapallomatsi kestää yli neljä Simpsoneiden jaksoa, eli Tuntematon Sotilas kestää yhden Simpsoneiden kauden verran.

93. Simpsoneissa ei ole Rokkaa, joten katsokaa vaan Tuntematon Sotilas ja jättäkää Simpsonit rauhaan.

94. 02:39:11 - Jos katsoo tarkkaan, on tähän kohtaan upotettu ovelasti silta joka räjähtää. Kyseessä ei ole arkistointimateriaali vaan ihan oikea orpolasten rakentama silta jonka Edvin Laine räjäytti.

95.02:40:50 - Ja tässä kohtauksessa nähtävät orpolapset jotka räjähtävät eivät myöskään ole arkistointimateriaalia.

96. Hauska Fakta: Tuntematon Sotilas perustuu Väinö Linnan romaaniin, joka perustuu Väinö Linnan uneen, jossa Väinö Linna soti keijujen puolella yksisarvisia vastaan Sateenkaarimaassa. WSOY pyysi Linnalta muutaman muutoksen kirjaan, erityisesti yksisarviskuninkaan kuolemaan liittyvään kohtaukseen, jossa kuningas luovutti Linnalle prinsessan ja valtakunnan. Linna hermostui jatkuvaan kritisismiin ja muutospyyntöihin, joten hän kirjoittikin vain jonkun vitun sotakirjan. Ja näin syntyi Tuntematon Sotilas.

97. Rokka ei lähde rintamalta jalat edellä perkeles! Anna palaa Suomipoika! Kirves, viinapullo ja isänmaa! OI SUOMI RAKAS MAAMME SUOMI JNE SOI SANA KULTAINEN!

98. Tuntematon Sotilas aiheuttaa väkisin isänmaallista ylpeyttä. Ihan kuten Mannerheim tai lätkä tai maahanmuuttovastaisuus tai Perussuomalaiset tai se KKK-tyyppi tai Olli Immonen. On niin kaunista olla Suomalainen, olemme täydellisiä kaikin puolin.

99. Elokuva ei ikävä kyllä lopu kirjan "aika velikultia" lainaukseen koska se kuulosti liikaa siltä kuin joku sanoisi "kulli".

100. 02:45:00 Finlandia-erektio!