The Eiger Sanction (1975) Platonin hengessä

27.07.2018

Hei Santeri.

Hei Platonimainen dialogihahmo joka kysyy aiheellisia kysymyksiä.

Mistä haluat puhua tänään kanssani?

Clint Eastwoodin toimintaelokuvasta Eiger Sanction.

Tarkoitatko 1975 valmistunutta halpaa kopiota Bond-elokuvista, jossa Clint Eastwood, joka on toiminut myös elokuvan ohjaajana, esittää valtion piikkiin toimivaa palkkamurhaajaa, joka panee kaikkea mikä liikkuu?

Kyllä. Oletko nähnyt sen?

En.

No siinä tilanteessa anna kun selitän sinulle mitä elokuvassa tapahtuu. Se on halpa kopio Bond-elokuvista, jossa Clint Eastwood esittää palkkamurhaajaa, joka panee kaikkea mikä liikkuu. Elokuva alkaa Sveitsistä, jossa eräs vakooja palaa kotiin pitkän vakoilupäivän päätteeksi ja joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hänet tapetaan ja hänen kurkustaan kaivetaan ulos mikrofilmi.

Kuulostaa jännittävältä.

Se ei todellakaan ollut, anteeksi jos sain sen kuulostamaan siltä. Koko kohtaus, ja itse asiassa koko elokuva, on todella, todella, TODELLA hidastempoinen ja tylsä.

Ai. No voi pahus. Mitä sitten tapahtuu?

No sitten elokuva esittelee päähenkilön jolla oli nimi, mutta jota minä kutsun tästedes Clint Eastwoodiksi. Clint onnistuu jotenkin oudosti matkimaan Indiana Jonesia viisi vuotta ennen ensimmäistä Indiana Jonesia, koska hän on professori jonka naisoppilaat ovat ihastuneet häneen.

Koko luokka tuntuu olevan täynnä himokkaita naisia. Yksi naisista kysyy voiko mitenkään parantaa arvosanojaan seksin avulla, mutta Clint ammattimaisesti torjuu naisen ehdotuksen. Ja sitten Clint tarraa naista perseestä kiinni, hämmentäen sekä naisen että katsojan siitä, onko elokuvan päähenkilö seksiaddikti vai ei.

Onko hän?

On. Palataan tähän myöhemmin, kun Clint opettelee kiipeämään vuoria tissien avulla.

Mitä sitten tapahtuu?

No sitten paljastuu, että Clint tekee professorintyönsä ohella keikkaa valtion tukemalle salaiselle järjestölle, joka tapattaa ihmisiä. Järjestön nimi on C-2 ja sen johdossa on albiino natsi, joka elää punaisessa valossa ja joka tarvitsee uutta verta pari kertaa vuodessa, jotta ei kuolisi.

Mistä tiedät että hän on natsi?

Koska Clint pitää elokuvassa monologin ihmisten rahasta tappamisen moraalisista ongelmista ja käyttää pomonsa natsimenneisyyttä esimerkkinä hyvyyden ja pahuuden ikuisesta kaksintaistelusta eettisyyden tuomioistuimessa tai jotain.

Kuulostaa ihan vitun kauhealta. Mitä Clint sitten tekee?

No hän sanoo olevansa eläkkeellä, mutta albiino natsi punaisessa valossa tarjoaa Clintille arvokasta maalausta, jonka Clint todella haluaa. Joten Clint ottaa tehtävän vastaan, lentää Sveitsiin ja tappaa kohteen.

Kuulostaa toiminnantäyteiseltä ensimmäiseltä näytökseltä. Mitä sitten tapahtuu?

Sitten elokuva alkaa alusta.

Mitä?

Kyllä. Clint esittää professoria, joka toimii opetustyönsä ohella palkkatappajana valtion nimiin. Clintin pomo, eli albiino natsi joka elää punaisessa valossa ja joka tarvitsee uutta verta kaksi kertaa vuodessa jotta ei kuolisi, pyytää Clintiä tappamaan toisen kohteen. Clint sanoo taas olevansa eläkkeellä, mutta albiino natsi tarjoaa-

Hetkinen. Miksi ensimmäinen kohde ja tämän tappaminen sitten ylipäätään oli tarinassa mukana jos koko kuvio aiotaan heti perään toistaa?

Erittäin hyvä kysymys. Varmaan koska elokuva oli liian lyhyt ilman sitä alun seikkailua.

Miten pitkä elokuva oikein on?

Ihan helvetin liian pitkä.

Kuulostaa siltä että et pitänyt Eiger Sanctionista.

Hyvin päätelty, Platonimainen kertoja. En todellakaan pitänyt Eiger Sanctionista.

Clintin uusi tehtävä on tappaa vuorikiipeilijä, joka aikoo kiivetä Alpeilla sijaitsevan Eiger-vuoren huipulle. Vuorikiipeilijä on kuulemma mies, joka linkkaa toisella jalalla. Tämä on ainoa tieto minkä Clint saa. Clintin pitää löytää linkkaava kiipeilijä ja tappaa hänet. Mutta ensin Clintin on lennettävä Amerikkaan, jossa hänen ystävänsä opettaa Clinttiä vuorikiipeilemään.

Miksei C-2 organisaatio vain palkannut tappajaa joka osasi jo vuorikiipeillä?

Hys nyt, Platonimainen dialogihahmo! Sittenhän elokuvassa olisi jotain järkeä. Ja järjestä puheenollen, muistinko jo mainita, että ensimmäisen ja toisen tehtävän välissä Clint Eastwood löysi itselleen mustan naisen, jonka kanssa harrasti seksiä. Haluatko arvata mikä mustan naisen nimi oli?

Olettaisin, että se olisi normaali ihmisen nimi siinä missä-

Jemima Brown!

Herranjumala! Miksei samantien Blackie von Blackula?

Miksei samantien Beyonce Monique Ebony Aaliyah?

Jemima Brown, joka siis on tämän mustan naisen nimi, on myös albiinon natsin kätyri, joka pitää Clintiä silmällä. Jemimalla ja hänen työllään ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tarinan kanssa, mutta on se silti jotain. Clint kutsuu Jemimaa myös huoraksi, mutta en ole varma miksi.

Etkö katsonut elokuvaa ajatuksen kanssa?

Lopetin ajattelemisen siinä kohtaa, kun mukaan elokuvaan tuli musta nainen jonka nimi oli Jemima Brown ja se ei ollut vitsi.

Mitä luulet, että sitten tapahtui?

No sitten Clint matkusti Amerikkaan, jossa tapasi ystävänsä George Kennedyn.

George Kennedy on Clintin vanha ystävä ja vuorikiipeilijä. Hän lupaa opettaa Clintille vuorikiipeilyn salat nuoren intiaanin tissien avulla.

Tavallaan pelottaa kysyä, mutta miten nuoren intiaanin tissit liittyvät vuorikiipeilyyn?

Ne toimivat eräänlaisena porkkanana. Clintille vahvasti vihjataan, että jos hän saa nuoren intiaanin tisseineen kiinni kun tämä juoksee vuorta ylöspäin, hän saa maata tämän kanssa.

Miten vihjaus suoritetaan?

Intiaani näyttää Clintille tissit ja Clint kiipeää niiden perässä vuorta ylös.

Ei siis kauhean salamyhkäisesti.

Sanotaanko vaikka niin, että Eiger Sanction ei usko rivien välistä lukemiseen.

Unohdin kertoa! Clintin hahmon historia on sodantäyteinen. Ja syy miksi hän suostui ottamaan toisen tehtävän vastaan oli se, että alussa tapettu Sveitsiläinen vakooja oli Clintin hyvä ystävä sotien ajalta.

Mahtavaa! Elokuvassa on kuin onkin henkilöiden välistä draamaa!

Kyllä. Clintillä oli sodassa myös toinen ystävä nimeltään Miles, joka kuitenkin jossain vaiheessa kääntyi Clintiä vastaan ja yritti tappaa hänet.

Miksi nostat hänet esiin?

Noh. Katsos. Eiger Sanctionissa on eräs kohtaus…

Haluanko edes kuulla?

Kyseessä on luultavasti koko elokuvahistorian oudoin kohtaus.

Onko se outo hyvällä tavalla?

Ei.

Selvä. Hyvä on. Pieni hetki jos sallit.

Ei mitään kiirettä. Nyt jos koskaan kannattaa pysähtyä hetkeksi hengittämään ja nauttimaan ajasta, kun ei vielä tiedä mitä siinä kohtauksessa tapahtuu.

Hyvä neuvo. Ulkona on muuten kaunis ilma.

Hellettä pukannut viimeaikoina.

Ukkosta saisi tulla.

Pieni sadekin tekisi hyvää.

Totta, totta.

Valmis?

Niin valmis kun voi olla.

Joten. Clintin entinen ystävä ja nykyinen vihollinen Miles löytää Clintin vuorikiipeilypaikan ravintolasta. Ja sitten selviää…

Niin…

Että Miles on sairastunut homoseksuaalisuuteen!

Ei!

Kyllä!

Ja mistä tiedät että homoseksuaalisuus on sairaus?

Koska Clint kutsuu Milesiä parantumattomaksi homoksi, jonka pitäisi tappaa itsensä.

Mutta entä jos Clint vain haluaa loukkata Milesiä?

Unohdinko sanoa? Miles on niin homo, ettei Clint tunnista häntä ensi alkuun. Clint vain ihmettelee, että kuka saatana on tämä oudosti puhuva mies joka istui hänen pöytäänsä.

Ehkä Clint on unohtanut minkä näköinen Miles on.

Tässä kohtaa tarinaa tiedämme Milesistä vain sen, että Miles on Clintin suurin vihollinen ja että Clintillä on Milesin kuva kotona seinällään.

Aivan. Eli Clint ei ole unohtanut häntä.

Ei. Clint ei vain tunnista häntä.

Koska hän on homo.

Kyllä.

Mutta voidaanko olla varmoja siitä onko Miles homo?

Kyllä hän on. Hän puhuu kuin homo, pukeutuu kuin homo ja hänellä on pieni koira nimeltään Hintti.

Ja sitten ravintolaan tulee nuori nainen nimeltään Neiti Peppu.

Ja sitten Neiti Peppu ottaa Hintin mukaansa.

Ja Miles sanoo Neiti Pepulle, että kannattaa varoa ettei Hintti raiskaa häntä.

Ja sitten on varmaankin Platonimaisten kysymysten vuoro.

Okei. Noh. Aloitetaanko vaikka huomiolla siitä, että yhtäkkiä kohtauksen oletus homoudesta sairautena ei tunnu enää niin pahalta.

Tiedän.

Miksi koiran nimi oli Hintti?

Koska Clintin maailmassa homot nimeävät koiransa niin.

Ehkä kyseessä oli suomentajan virhe ja –

Faggot.

Entä neiti Peppu, ehkä edes sen kanssa –

Miss Buns.

Selvä.

Jep.

Mitä sitten tapahtui?

On pakko myöntää, että huusin niin kovaa televisiolle tässä vaiheessa, että en tiedä. Enkä todellakaan aio katsoa kohtausta uudelleen vain jotta voisin selvittää sen. Epäilemättä Clint solvasi Milesiä homoudesta ja Miles uhkaili Clintin henkeä tai jotain vastaavaa.

Miten tilanne sitten eteni?

Clint lyö Milesin ystävää Dewayneä huuleen. Ja sitten palaa taas vuorikiipeilemään tissien perässä. Lopulta Clint onnistuu kiipeämään vuoren huipulle, jossa juo George Kennedyn kanssa olutta, koska he ovat ystäviä. Ja sitten kun Clint palaa sieltä tukikohtaan, nuori intiaani makaa viimeinkin Clintin kanssa.

Mahtavaa! Joten kaikki se vuorikiipeily ei ollut turhaa.

Ei. Ja sitten nuori intiaani yrittää myrkyttää Clintin piikittämällä tähän myrkkyä, mutta piikittääkin vahingossa vain vaarattoman määrän morfiinia. Se saa Clintin nukahtamaan.

Hetkinen, mitä?

Kyllä. Ja sitten selviää, että nuori intiaani oli Milesin kätyri, mutta Clint unohtaa sen koska tulee takaa-ajokohtaus aavikolla. Miles ja Dewayne jahtaavat Clintiä.

Oliko takaa-ajo edes jännittävä?

Ei tietenkään. Mutta siinä oli hetki, jossa Clint laittoi autonsa vilkut päälle ja Dewayne, joka siis ajoi autolla Clintin perässä niin kovaa kuin suinkin pystyi, luuli että ne olivat jarruvalot. Joten Dewayne huusi Milesille, että Clint jarruttaa, vaikka näki että tämä ei jarruttanut, joka sai Milesin suuttumaan ja minut nauramaan sille, miten helvetin typerä elokuva Eiger Sanction oikein on.

Saavatko Miles ja Dewayne Clintin kiinni?

Eivät. Clint onnistuu kääntämään autonsa ympäri, taikomaan itselleen kiväärin ja ampumaan Dewaynen kuoliaaksi. Sitten Clint kaappaa Milesin ja jättää tämän keskelle aavikkoa kuolemaan.

Joten Miles ei ollutkaan elokuvan suuri pääpahis vaan pelkästään ns. välivastus.

Ei, kyllä Miles oli pääpahis.

Mutta miten paljon elokuvaa on vielä jäljellä?

Puolet.

Joten mistä lopun jännitys syntyy?

Mikä jännitys?

Aivan. Mitä sitten tapahtuu?

Clint matkustaa George Kennedyn kanssa Sveitsiin, jossa liittyy kolmen miehen kiipeilijätiimiin. Yksi tiimiläisistä on saksalainen ja kahdella muulla ei ole mitään merkitystä.

Joten saksalainen on luultavasti kohde jonka Clint tuli tappamaan.

Niinhän sitä luulisi, mutta hän ei linkkaa. Ja jos muistat, Clintin kohde oli linkkaava mies. Se oli ainoa tuntomerkki jonka hän sai.

Linkkaako kukaan miehistä?

Ei.

Joten tieto oli väärää?

Ei sentään, mutta ei vielä mennä asioiden edelle. Koska seuraavaksi Clint lähtee kiipeämään vuorta miesten kanssa.

Miesten, jotka eivät linkkaa?

Kyllä.

Eli miesten, joiden Clint tietää olevan syyttömiä?

Kyllä.

Joten miksi Clint edes lähti kiipeämään vuorta?

Kyllä.

Et tiedä?

Kukaan ei tiedä.

Eiger Sanction kuulostaa todella typerältä elokuvalta.

Kyllä.

Clint ja miehet lähtevät kiipeämään. Ensimmäinen miehistä kuolee kun kiviä tippuu hänen päähänsä. Seuraavat kaksi kuolevat lumivyöryssä. Joten lopulta vain Clint on jäljellä.

Vau! Elokuvassa tapahtuu viimeinkin jotain!

Kaikki mitä juuri kerroin tapahtuu yli puolen tunnin sisällä. Kiipeily tuntuu loppumattomalta.

Eli elokuva laahaa yhä paikallaan?

Voi kyllä. Kun vain Clint on jäljellä, hän tekee kiipeilyvirheen ja tipahtaa kielekkeen yli ja jää tyhjän päälle roikkumaan.

Kamalaa! Miten Clint selviää siitä?

Noh, Clintin ystävä George Kennedy saapuu vuoren huipulle junalla ja auttaa Clintin turvaan vuoren seinämässä olevan ikkunan kautta.

Lisäksi George Kennedy linkkaa nyt.

Junalla?

Kyllä.

Vuoren huipulla olevan ikkunan luo?

Kyllä.

Ja George Kennedy oli koko ajan linkkaava kohde?

Kyllä. Hän tunnustaa Clintille kaiken kun he palaavat junalla takaisin maan pinnalle.

Ja Clint tekee…?

Ei mitään. George Kennedy on hänen ystävänsä joten Clint ei tapa häntä. Lisäksi selviää, että nuori intiaani jolla oli tissit oli George Kennedyn tytär, jonka Miles vieroitti huumeista. Ja siksi intiaani yritti tappaa Clintin aiemmin, palveluksena Milesille.

Ja sitten seis. Pari kysymystä. George Kennedy tuli junalla vuoren huipulle jossa oli ikkuna?

Kyllä.

Ja tämä intiaani…

Oli tämän miehen biologinen tytär?

Kyllä.

Ja George Kennedyn suunnitelma oli saada Clint Eastwood panemaan omaa intiaanitytärtään, jonka oli sitten tarkoitus tappaa orgasmiväsynyt Clint?

Niin kai.

Mutta sillä ei ollut mitään merkitystä, koska intiaani sekoitti vahingossa tappavan myrkyn rentouttavaan morfiiniin?

Tai George Kennedy vaihtoi myrkyn morfiiniin. En tiedä.

Linkkasiko George Kennedy ennen lopun paljastusta?

Ei. Clint ja George kiipesivät yhdessä vuoria ilman linkkausta.

Joten miksi hän linkkasi elokuvan lopussa?

Hyvä kysymys. Miksi Kevin Spacey linkkasi Usual Suspectsin lopussa?

Koska hän oli Keyser Soze.

Ainiin. No sitten en tiedä.

Eli periaatteessa linkkauskäänne oli niinkuin Usual Suspects väärinpäin ja ilman pienintäkään logiikkaa?

Periaatteessa.

Ja mitä sitten tapahtui?

No sitten elokuva loppui.

Jeesus vitun kristus!

Tiedän. Joten, ehkä loppukaneettina voisin tähän sanoa, että Eiger Sanction oli todella outo ja kamala elokuva.

Siltä se kieltämättä kuulosti.

Kiitos että sain jakaa tämän kaiken kuitenkin kanssasi, Platonimainen dialogihahmo.

Ei kestä Santeri. Vielä yksi kysymys kuitenkin.

Anna palaa.

Junalla vuoren huipulle jossa oli ikkuna?

Kyllä.

Joten miksei Clint mennyt vuoren huipulle junalla? Miksi hän edes yritti kiivetä sen?

Erittäin hyvä kysymys. Tässä vastauksena kysymykseesi Jemima Brown.