Elokuva-arvostelu - Monster (2003)

06.06.2016

Katsoin äsken vuoden 2003 hittielokuvan Monster. Se on tositarina sarjamurhaaja Aileen Wuornoksesta (Charlize Theron), joka tappoi seitsemän miestä vuosina 1989-1990. Aileen oli ns. maantieprostituoitu, joka houkutteli miehet syrjäisiin paikkoihin, jossa ryösti ja tappoi nämä. Elokuvassa Aileen suorittaa murhat pääosin oman tyttöystävänsä Selbyn (Christina Ricci) hyvinvoinnin vuoksi. Ja kaikki alkaa mennä tietysti nopeasti pieleen.

Monster ei ole kestänyt aikaa. Muistan kun vielä joskus pidin sitä todella hyvänä elokuvana. Nyt se oli parhaimmillaankin vain "ookoo". Elokuva oli itseasiassa niin puuduttavaa katseltavaa, että tuntui siltä, kuin toinen puoli päästäni olisi halvaantunut sen aikana.

Jos kuitenkin aloitetaan siitä, mikä elokuvassa yhä toimi, eli Charlize Theronin roolisuorituksesta. Se on edelleen mahtava. Theron, sen lisäksi ettei näytä yhtään omalta itseltään, on erittäin vakuuttava räjähdysherkkänä mutta silti sympaattisena Aileenina. Kun Theron itkee Selbyn perään eräällä bussiasemalla elokuvan loppupuolella, pystyin haistamaan ne kuparisen hajuiset kyyneleet kotisohvalle asti. Niin vakuuttava on Theronin suoritus.

Onkin sääli, että niin hyvä suoritus on hukattu niin keskinkertaiseen tarinaan. Elokuva tuntuu pääosin vain junnaavan paikallaan. Ja kun se lopulta lähtee taas liikkeelle, menee vain muutama minuutti kun taas pysähdytään paikoilleen. Idea on varmaan ollut antaa näyttelijöille enemmän vapautta luoda hahmojaan pitämällä juonikuviot pienenä, mutta minulle tämä ei toiminut. Itseasiassa nyt kun mietin Monsteria heti katselun jälkeen, en edes muista puolia siitä mitä näin. Ja lisäksi minulle tuli jumputtava, armoton päänsärky siitä.

Puhuttaessa Christina Riccin hahmo Selbyn. Tämä on vastuuntunnoton nuori kakara ei, joka tiedä maailmasta mitään. Roolin Ricci vetää kuitenkin kaikinpolin hyvin, niin hyvin kun nyt mietin sitä, alkaa näkö sumeta liikutuksesta.

Sarjamuhra sympatian osoitus huono vai ei? Keskus pitää, ksoka ei ensikerros k tapaahtu, moraaliksymsssys. Jalatt puutuuu ku mietti moraaliksysss, se kertoa asiat.

Kunsdg elkoujnva ocsgra vojitt ser tek elmkoposfj jio seio seklks ispsepk., Ottsa apuujs asouis hierj sieöll.

Ens puostilöle elioklua nmoiok jolktma nähsän.

3/t