Hauskoja faktoja luonnosta

07.01.2017

Harrastan vapaa-ajallani paljon luonnon tutkimista. Linnut, nisäkkäät, selkärangattomat – nämä kaikki ovat ystäviäni. Vuosien aikana olen tietysti oppinut eläimiltä paljon, aivan kuten eläimet ovat vastaavasti oppineet minulta paljon. Minä opin kerran karhulta kuinka kiivetä puuhun. Hirvi taas oppi minulta kuinka avata hillopurkin, jonka kansi on juuttunut kiinni. Temppu on työntää veitsi hillopurkin kannen alle ja vääntää kevyesti, jolloin ilmaa pääsee purkin alle ja kansi aukeaa ilman voimankäyttöä.

Joten tässä muutamia hauskoja faktoja luonnosta.


Joutsen on ainoa eläin maailmassa, joka valitsee kumppaninsa täysin ulkonäön perusteella. Siksi joutsenia pidetään muiden eläinten kesken pinnallisina.


Ahvenet ovat luomakunnan rasistisimpia ja ennakkoluuloisimpia kaloja. Ahvenet itse eivät tosin näe sitä näin, sillä heille muiden kalarotujen solvaaminen ja näiden kotien tuhopolttaminen on vain "oman järven suojelua monikalakulttuurilta". Ahvenet pitävät myös lätkästä ja siitä Pirkan kermajuustosta, koska se on halvempaa kuin Oltermannin kermajuusto, mutta silti näyttää ihan Oltermannin kermajuustolta.


Sudenkorennot eivät ole sukua susille. Kyseessä on väärinkäsitys joka johtuu luultavasti siitä, että kaukaa katsottuna sudenkorento näyttää sudelta.


Pöllö on ainoa eläin joka pääsee kuoleman jälkeen taivaaseen. Tämä johtuu siitä, että pöllöt käyvät joka sunnuntai kirkossa ja tunnustavat syntinsä. Lisäksi pöllöt eivät syö sikaa, koska pöllöt syövät pieniä hiiriä.


Porot ovat luomakunnan eläimistä ainoat, jotka osaavat matkia muita eläimiä niin hyvin, että edes eläimet joita porot matkivat eivät erota poroa aidoista eläimistä. Tästä syystä poroja on löydetty Afrikan savannilta syömässä seepraa leijonien keskellä ja etelänavalta hautomassa keisaripingviinien munia. Porojen on nähty myös liitelevän taivaalla, uimassa lohien kanssa ylävirtaan ja istumassa puhelinlangoilla varisten keskellä.


Syy miksi metsot taistelevat usein keskenään johtuu siitä, että metsoilla on vain yksi televisio, mutta hyvin erilainen maku mitä televisiosarjoihin tulee. Kerran metsässä kävellessä näin kahden metson taistelevan siitä, katsovatko he Tuurin kyläkauppiasta vai Kuppilat Kuntoon, Jyrki Sukulaa. Tuurin Kyläkauppiasta kannustava metso huusi "Vesa Keskisen mumina on paljon parempaa kuin Jyrki Sukulan mumina" ja repi toista metsoa niskasta. Kuppilat Kuntoon Jyrki Sukulaa fanittava metso taas vastasi nappaamalla toista metsoa jalasta, kaatoi selälleen ja juuri ennenkuin nokkaisi tätä mahasta, huusi "Jyrki Sukula sentään yrittää, Vesa Keskisen huippuhetki viimekaudella oli se kun se toi Cicciolinan Italiasta johonkin rallikisaan!"


Tikka piilottaa talven varalta käpyjä puihin rakentamiinsa piilokoloihin. Luonnontieteilijät ovat jo vuosia ihmetelleet, että miten tikka löytää piilopaikkoihinsa niin helposti keskellä talvea, kunnes professori Matias Hakulinen helmikuussa 2012 sattui löytämään hylätystä tikan pesästä tikan piirtämän kartan, joka johti suoraan kyseisen tikan käpykätkölle. Kun tieto tikkojen piirtämistä kartoista levisi eläinkuntaan, oravat ja metsähiiret liittoutuivat tikkoja vastaan varastaakseen kaikki heidän kartat. Tuota sotaa kutsutaan eläinten kesken Suureksi Tikkamaailmansodaksi, joka olisi pysynyt Suurena Tikkasotana elleivät ilvekset ja ahmat olisi päättäneet liittoutua Tikkojen kanssa oravia ja metsähiiriä vastaan, jotka vastaavasti saivat karhut omalle puolelleen pommittamalla näitä ilveksiksi ja ahmoiksi pukeutuneena.


Jänis on ainoa eläin maan päällä joka osaa laittaa USB-tikun tietokoneeseen oikein päin ensimmäisellä yrityksellä.


Kettu taas on ainoa eläin maan päällä joka osaa asettaa kondomin siittimen ylle oikein päin ensimmäisellä yrityksellä.


Perhoset ovat ainoa eläinlaji koko luomakunnassa, joiden mielestä Sote-uudistus kuulostaa hyvältä idealta. Perhoset ovat myös näsäviisaita ja elävät vain päivän, joten kyseessä saattaa olla kevyttä vittuilua muille eläinlajeille.


Saimaannorppa on kuolemassa sukupuuttoon, ja syy siihen on saimaannorppien johtaja Jim Norpassa. Jim Norppa on saanut muut norpat uskomaan, että norppien on parasta pysytellä Saimaassa ja kuunnella vain hänen oppejaan, jotka pohjautuvat hänen bestsellerkirjaansa Norpanetiikka. Norpanetiikka on pseudopsykologinen kirja jossa mm. väitetään, että jos norppa vain toivoo itselleen tarpeen kovasti rikkauksia, hän saa itselleen rikkauksia. Kalat ovat varoittaneet saimaannorppia ja yrittäneet saada heidät ymmärtämään, että Jim Norppa hyväksikäyttää heitä ja toimii kuin kultin johtaja, mutta saimaannorpat eivät suostu kuulemaan totuutta. Luultavasti koska norpat ovat liian syvällä Jim Norpan lahkossa, tai koska heidän norppaperhe on liian syvällä siellä ja lahkosta eronneet norpat karkotetaan kauas perheistään ja pois Saimaasta.


Majavat rakentavat vesistöihin patoja pitääkseen ulkomaalaiset poissa heidän alueiltaan.


Sinisorsa on ainoa eläin joka suostuu neuvottelemaan terroristien kanssa.


Kiima-aikaan oravaurokset houkuttelevat oravanaaraat luoksensa levittämällä feromonituoksua. Pitääkseen naaraat luonaan oravaurokset taas levittävät kloroformituoksua.


Haukka osaa tunnistaa peltohiiren puolen kilometrin korkeudesta, mutta haukka ei osaa tunnistaa kohteliaisuutta missään tilanteessa. Tästä johtuen haukkoja pidetään eläinten kesken ylimielisinä.


Kun hyönteisten rakentama lautta upposi vuonna 1998 keskelle Päijännettä ja hyönteiset rynnivät pelastusveneisiin, heinäsirkat yrittivät lievittää paniikkia soittamalla hyönteisille viulujaan aina lautan uppoamishetkeen asti.


Kaikki tietävät että muurahaispesän keskellä erää muurahaiskuningatar, mutta harva tietää että muurahaiskuningatar ei ole oikeasti kuninkaallista sukua. Häntä kutsutaan kuningattareksi vain koska hän osaa munia lisää muurahaisia.


Ainoa tapa rauhoittaa hyökkäävä karhu on katsoa tätä rauhallisesti suoraan silmiin. Tämä kertoo karhulle, että rakastat häntä. Mikäli karhu rakastaa myös sinua, hyökkäys keskeytyy välittömästi ja muuttuu heti perään joksikin ihan muuksi.


Kaikki tietävät ampiaisten keräävän hunajaa pesäänsä, mutta harva tietää, että miksi. Kyseessä on oikeasti vuosisatoja kestänyt käytännön pila. Ampiaiset ovat aina olleet tunnettuja tosikkoja, joten kun eräänä päivänä kauan sitten valkohäntäpeura valehteli heille, että hunaja on nestemäistä kultaa, ampiaiset menivät siitä sekaisin. Käytännön pila eteni siitä ampiaisten keskuudessa kuin kulovalkea ja lopulta kaikki ampiaiset keräsivät pesälleen kultavarantoa jolla juhlia. Eläimet ovat usein kokoontuneet yhteen miettimään milloin kertovat ampiaisille totuuden, koska se tulee olemaan järkyttävän hauska hetki.