Ideani Poliisit tv-sarjan kehittämiseksi

18.01.2022

Yksi harvoista suomalaisista sarjoista joita jaksan aina silloin tällöin katsoa on Poliisit. Se on kiehtova sarja, jossa seurataan poliiseja taistelemassa alkoholismia vastaan. Tyypillisessä jaksossa kaksi poliisia aloittaa työvuoron, kohtaa juopon joka riitelee toisen juopon kanssa, sitten he kohtaavat juopon joka riitelee toisen juopon kanssa ja seuraavaksi kohtaavat juopon, joka riitelee toisen juopon kanssa. Mainoskatkon jälkeen kohdataan lisää juoppoja riitelemässä juoppojen kanssa. Käytyään läpi noin 15 juoppoa riitelemässä juoppojen kanssa, on työvuoro ohi ja poliisit palaavat asemalle. Sarja on superviihdyttävää katseltavaa ja muistutus siitä, että poliisin ammatti on väkisinkin koko Suomen paskin ammatti.

Joten miten tehdä sarjasta entistä kiehtovampi?

Minulla on idea. Ehdotan, että toinen partioivista poliiseista olisi todella kiireinen etsivä, joka tutkii parhaillaan murhaa, mutta hän ei ehdi tutkia sitä, koska Poliisit tv-sarja on pakottanut hänet partioimaan koko yön kaduilla keskeyttämässä juoppotappeluita.

Miettikää sitä. Sarjan poliisit ovat jo nyt turhautuneita jatkuviin juoppojen välisiin tappeluihin, mutta nyt toinen poliiseista olisi turhautunut ihan muista syistä. "Kolme ruumista paloiteltuina kolmen eri täydenkuun aikaan ja seuraava täysikuu on kahden päivän päästä, mutta joo, ymmärrän, pahoitit mielesi kun Pena tässä ei antanut sinun jäädä yöksi kotiinsa koska pissasit kännissä sänkyyn. Ymmärrän. Haluatko jättää rikosilmoituksen?"

Yritän kuvitella tämän uuden version sarjasta mielessäni ja jokainen hetki, jonka sieluni silmin näen, on toinen toistaan parempi. Nuorempi konstaapeli, se joka ei yritä tutkia samaan aikaan murhaa, rauhoittelee juoppoja kadulla ja yrittää saada selville kuka joi kenen pullosta ilman lupaa. Kamera kääntyy, kuvaa poliisiauton etuikkunaa. Etupenkillä etsivä, se joka tutkii murhaa, itkee epätoivoisena.

Nuorempi konstaapeli etsii taskulampun valossa Katariinan kadonnutta lompakkoa pusikoista. Hänen takanaan etsivä vilkuilee hermostuneena kasvavaa täysikuuta ja kelloaan.

Nuorempi konstaapeli saa radiosta kutsun käydä pysäyttämässä juoppotappelu Hakaniemessä. Samaan aikaan etsivä saa puhelun, että yksi murhan epäillyistä on saatu kiinni ja viety kuulusteltavaksi asemalle! Mitä tehdä? Suora leikkaus Hakaniemeen, jossa juoppojen tappelu on rauhoitettu puhuttelulla, mutta rikosilmoitukset ja asian selvittely tulee viemään vielä monta tuntia. Etsivä tuijottaa kyyneleet silmissä nuorempaa konstaapelia, joka sanoo juopoille, että "Meillä on koko yö aikaa, totuus siitä kuka loukkasi ja ketä tulee vielä ilmi."

Kadun kulmalla nuorempi konstaapeli ottaa vastaan rikosilmoitusta Jannikalta, joka sanoo, että Petteri löi häntä perseelle eikä pyytänyt anteeksi. Etsivä ottaa tietoja vastaan Petteriltä, joka sanoo, että Jannika antoi läpsäistä perseelle jo kerran aiemmin eikä tehnyt siitä mitään numeroa, joten Petteri haluaa siksi nostaa Jannikaa vastaan rikosilmoituksen valheellisesta rikosilmoituksesta. Nuorempi konstaapeli huikkaa etsivälle, että pitää kutsua paikalle toinen partio, koska ainoana silminnäkijänä toiminut Jannikan pikkusisko Marttiina juoksi pakoon läheiseen metsään, ilman mitään syytä. Etsivä ottaa virka-aseensa ja ampuu itseään päähän. Paras sarja ikinä, pistäkää tämä nopeasti tuotantoon!

Sarjan tuottajat eivät epäilemättä tuottajina ymmärrä mitään muuta kuin Excel-tiedostoja, joten loin kattavan listan tämän uuden formaatin haitoista ja hyödyistä:

Erikoisjaksona voitaisiin esimerkiksi antaa etsivälle ratkaisun avaimet Bodom-järven murhiin, jonka jälkeen pistetään etsivä taas partioimaan kaduille juoppoja rauhoittelemaan. Uskoisin turhautumisen olevan käsin kosketeltavaa ja näin ollen parasta televisiota koskaan.

Ja ihan vain ajaakseen kotiin miten hyvä formaatti-idea tässä on kyseessä, voi sitä hyväksikäyttää muissakin reality-sarjoissa kuin poliiseissa. Nopeasti mietittynä en itseasiassa keksi yhtäkään realitysarjaa, jossa se ei toimisi:

  • Kokkisota. Yksi kilpailijoista on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän tekemään ruokaa Harri Syrjäsen kanssa.
  • Sinkkulaiva. Viikon osallistuja on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän viettämään maailman ankeimman yön laivalla.
  • Temptation Island. Yksi saaren sukupuolitautipesäkkeistä on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pakottaa etsivän levittämään tautejaan muille pesäkkeille.
  • Isojalan metsästäjät. Viikon tähtivieras on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän etsimään Isojalkaa metsästä koko yöksi.
  • 90 Päivää Morsiamena. Yksi naimisiin menevistä henkilöistä on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän tekemään… jotain. En ole koskaan ymmärtänyt mitä vittua tässä sarjassa oikein tehdään, mutta olen silti varma, että turhautunut murhaa tutkiva etsivä sopisi siihen. Koska sarja viivyttäisi etsivän murhatutkintaa ainakin 90 päivää.
  • Huutokauppakeisari. Viikon osallistuja on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän tekemään diiliä Palsanmäen kanssa murhatutkinnan todisteista. Palsanmäki todennäköisesti onnistuu myymään verisen keittiöpyyhkeen fanaattisille faneilleen noin 500:lla eurolla. Näin kerran kun hän myi paskaisen karahvin 500 eurolla fanaattiselle fanilleen. En ole sen jakson jälkeen saanut unta. Mieli ei voi levätä ennen kuin ymmärrän mitä vittua arvokkaalla mutta paskaisella karahvilla voi oikein tehdä…
  • Kirpparin kingi. Viikon osallistuja on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän tekemään mitä tahansa tässä sarjassa sitten tehdäänkään kirppareilla. Näin kerran lopun yhdestä jaksosta, jossa nuori nainen oli kai myynyt enemmän kuin muut kirpparilla ja sai siitä kohtauksen, joka oli täysin verrattavissa maailmansodan voittamiseen yksin. "EIKÄ!!! MÄ VOITIN MAAILMANSODAN YKSIN! MINÄ! JEEEEEEEEEEEEEEE!"
  • Miljonääri-Jussi. Päähenkilö on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pistää etsivän valehtelemaan naisille olevansa miljonääri. Viimeisessä jaksossa etsivä valitsee yhden naisista ja kertoo tälle, ettei itseasiassa ole miljonääri vaan murhaa tutkiva etsivä, jolla on aika saatanan kova kiire keissin kanssa. Sitten katsotaan miten nainen reagoi. Onko hän pettynyt kun ei saanutkaan mahtavaa miljonääri-aviomiestä? Vai onko hän tyytyväinen kun sai ihan normaalin kiireisen murhia tutkivan etsivän?
  • Big Brother. Yksi kilpailijoista on murhaa tutkiva etsivä, jolla on kova kiire tutkia sitä, mutta ei silti ehdi, koska kuvausryhmä pitää etsivää vankina maailman ärsyttävimmässä talossa.

Big Brother on itseasiassa ehkä jopa Poliiseja parempi formaatti, jossa murhaa tutkiva etsivä voisi olla jumissa. Joka viikko katsojat saavat äänestävät kuka lähtee talosta ja kuka jää. Lyön miljoona euroa vetoa, ettei etsivä saa yhtäkään poistumisääntä. Mitä enemmän hän haluaa talosta pois, sitä enemmän katsojat haluavat pitää häntä siellä. Ja kuvitelkaa miten murhatun henkilön suku reagoi, kun näkevät äidin murhaa tutkivan etsivän olevan yhtäkkiä jumissa Big Brother talossa!

Nerokas formaatti, suorastaan nerokas. Ottakaa Suomen tuottajat nyt nopeasti koppi tästä kultaisesta pallosta, jonka teille tarjoan!