Kuinka Prisman lakko pilaa totaalisesti minun elämäni

07.02.2020

Mielipidekirjoitus Iltalehdestä, kaksi viikkoa ennen valtakunnallista Prismojen kaksi päivää kestävää lakkoa:

Olen samaa mieltä! Prisman lakko pilaa elämäni totaalisesti! Prisma on ainoa Prisma Lohjalla ja jos se menee lakkoon kahdeksi päiväksi, se syöksee arkeni täyteen kaaokseen. Vain Prismassa voin ostaa vessaani sopivaa wc-tuoksua! Vain Prismasta voin ostaa Oltermannijuustoa alle viidellä eurolla! Vain Prismasta voin ostaa Prisman muovikasseja!

Olen 32 vuotias mies, joka asuu Lohjalla. Eihän Lohjan Prisma voi jumalauta olettaa, että minä jaksaisin muka kävellä johonkin toiseen kauppaan! Missä edes on lähin kauppani, jos Prismaa ei lasketa?

Vain Prisma, ei mitään muita lähimaillakaan. Mihin tämä maailma on menossa…

Voisin toki käydä muissa kaupoissa polkupyörälläni, mutta se on rikki eli näin ollen ei käytettävissä. Voisin myös kävellä niihin, mutta vasemman kenkäni kengännauhat ovat auki ja näin ollen kengätkään eivät ole käytettävissä. Lisäksi segwayni renkaassa on litteä purukumi (ei käytettävissä), autossani on ikkunanpesuneste loppu (ei käytettävissä), rullaluistimissani on hämähäkki (ei käytettävissä) ja zeppeliinissäni on reikä (ei käytettävissä). Otitteko tätäkään huomioon ennen kuin päätitte ryhtyä elämäni totaalisesti pilaavaan lakkoon, Prismat? Niinpä!

Joten vain kotimatkalla voin käydä kaupassa. Ja Prisma on ainoa kauppa, joka sijaitsee kotimatkani varrella, jos Citymarketia, kahta S-Marketia, kolmea K-Marketia, Lidliä ja jotain uutta makuuhuoneeni ikkunasta näkyvää markettia ei lasketa mukaan. Toisin sanoen, elämäni TOTAALISESTI tuhoutuu lakon myötä. Hetki sitten elämäni oli vielä täysin eheä, mutta nyt kaikki minkä eteen olen raatanut ja jonka vuoksi olen taistellut, on mennyttä. Oma koti, vaimo, vedenkeitin – kaikki mitä minulla on. Minulla on kissa. Mitä minä sille nyt teen? Sekin tarvitsee ruokaa, aivan kuten minäkin. Kiitos ihan helvetisti Lohjan Prisma, nyt minun pitää lopettaa nälkiintynyt kissani ja syödä se itse pysyäkseni hengissä lakon aikana. Onko nyt hyvä fiilis, Prisma? Syytön kissa kuolee ja sen veri on täysin teidän omallatunnollanne!

Ainoa järkevä vaihtoehtoni selviytyä lakosta on käydä Ruotsin puolella kaupassa, taksilla. Joten kun pääsen töistä puoli neljältä, lähden taksilla Helsinkiin, menen taksin kanssa lautalla Ruotsiin, käyn Södermalmin Medborgarplatsenin Coopissa kaupassa, takaisin taksiin, takaisin lauttaan ja takaisin Suomeen. Ja se ei lämmitä mieltäni yhtään, että Kela maksaa koko lystin. Aivot lamaannuttava uusavuttomuus on ihan oikea sairaus ja Kelataksin käyttö on vähintä mitä voin tältä yhteiskunnalta vaatia! Kaiken lisäksi, se on myös suuri uhraus minulta. Koko Ruotsinmatkassa menee aikaa varmaan niin kauan, että kun pääsen takaisin Lohjalle, joudun menemään suoraan takaisin töihin. Ja mihin vien ostokseni? Työpaikalleniko? Työpaikkani jääkaappi on tarkoitettu kaikille eikä vain minulle, näyttäisin ihan idiootilta työkavereideni silmissä. Ja mihin pistän Coopista ostamani jäätelön? Ei töissäni ole pakastinta! Mistä ostan pakastimen sinne, jos Prismakin on lakossa? S-Marketistako? Ei niissä edes myydä pakastimia!

"Teoriassa" on toki mahdollista, että ostaisin etukäteen ruokatarvikkeita itselleni miettimällä kaksi päivää eteenpäin, mutta "teoriassa" voisin myös ampua itseäni päähän haulikolla. Miksi tekisin kumpaakaan? Tunnetteko muka yhtäkään ihmistä, joka ei käy joka ikinen päivä kaupassa? Miten edes miettii kaksi päivää eteenpäin. Nyt on perjantai, en minä tiedä mikä päivä kahden päivän päästä on! Ehkä toukokuu. Tai toinen perjantai.

En hyväksy tätä! Ei ole oikein, ettei minun mielipidettäni otettu lainkaan huomioon, kun kaikki Suomen Prismat ilmoittivat menevänsä lakkoon. Miksi niiden edes pitää lakkoilla? Eikö olisi ollut mahdollista löytää kaikille sopivaa kompromissia ja vaikka, en tiedä, tapettu joka kolmas kaupan kassa, jotta kaikki olisivat saaneet haluamansa. En ole varma mistä tässä lakossa on itseasiassa edes kyse, heitän vain ideoita ilmoille. Pitäisikö Prisman pomojen palkkoja nostaa leikkaamalla työntekijöiltä? Olisiko se lakkoilijoita miellyttävä ratkaisu?

Lakkoon on vielä vajaat 2 viikkoa, joten luultavasti ehdin täyttämään takapihalle rakentamani ydinsäteilybunkkerin Prisman purkkitonnikalalla. Mutta minun ei pitäisi joutua tekemään sitä! Se bunkkeri on tarkoitettu vain hätätilanteita varten, kuten niitä hetkiä kun meitä kohti ammuttaan ydinpommi, enkä voi käydä kaupassa. Tai kun Säästöpankki päivittää korttipalvelujaan viikonloppuisin eivätkä kortit toimi klo 05-08 välisenä aikana, jolloin en voi käydä kaupassa. Olen kokenut liikaa kauhua ja tragediaa elämäni aikana, en kestä näitä katastrofaalisia hetkiä, jotka koettelevat herkkää sieluani. Siitä ei ole vuottakaan, kun taloyhtiöni ilmoitti katkaisevansa vedet eräänä torstaina aamupäivän ajaksi. Muistan vieläkin tuon arkeni totaalisesti murskanneen uutisen. Muistan, kun vesikatkoa edeltävänä iltana vaimoni kysyi minulta miksi itkin, samalla kun täytin kylpyammeen, lavuaarit, ydinsäteilybunkkerini sekä kaikki kämpästä löytyvät kattilat ja vesilasit hanavedellä. Niinpä, vaimo. Se on hyvä kysymys. Miksi minä itkin?

Joten, Prismat. Olen varoittanut teitä. Katsokaakin etteivät lakot kestä kahta päivää pidempään!

Tai muuten minä itken.