Poroblogi

12.09.2022

Useamman vuoden tauon jälkeen kävin Lapissa ihastelemassa maisemia, kiipeilemässä tuntureille ja työntelemässä poikaa lastenrattailla tuntureille. Ja siinä maisemia ihastellessa ja tuntureille rämpiessä satuin huomaamaan uudemman puoleisen ilmiön Lapin poroissa: Niillä on kaulassa GPS-paikantimet, joista maanviljelijät voivat seurata missä porot liikkuvat. Tässä YLE:n juttu paikantimista ja YLEn ottama kuva sellaisesta poron kaulalla:

Kun näin ensimmäisen GPS-paikantimen porolla, en tiennyt mikä se oli ja kysyin heti Lappia reissanneelta isältäni "Miksi tuolla porolla on ballgag ja miksi se on tippunut sen leualle?"

Isäni selittäessä minulle porojen GPS-paikantimista ja niiden hyödyistä, keskeytin hänen loputtoman pitkän vastauksen ja kysyin "Eli ymmärsinkö oikein. Paikalliset maanviljelijät tykkäävät laittaa sadomasokismisuupallon porojen suun eteen niitä pannessaan ja sitten laskevat ne panon jälkeen porojen leualle ja päästävät syömään jäkäliä?"

Isäni selittäessä, että paikalliset maanviljelijät eivät itseasiassa nussi porojaan ja että kyseessä on vain maanviljelijöille asetettu stereotypia, keskeytin hänen loputtoman pitkän vastauksen ja kysyin "Ja sitten kun porot tulevat taas aamulla maatilan pihalle, nostavat isännät pallot takaisin porojen suiden ylle ja alkavat paukuttamaan?"

En tiedä mitä isäni vastasi tähän kysymykseen, koska tiesin heti mitä minun piti tehdä. Lapin himokkaat poromiehet, tämä on omistettu teille: