Steven Seagal - Code of Honor (2016)

02.02.2020

Code of Honor on 2016 valmistunut toimintaelokuva, jota Steven Seagal tähdittää. Yleisön konsensuksen perusteella se on "Hädin tuskin elokuva" ja "Aika huono". Elokuvan suurimmat fanit taas ovat kehuneet sen maasta taivaisiin ja kutsuneet sitä mm. "Vuonna 2016 valmistuneeksi".

MUUTAMA SANA JULISTEESTA

Steven Seagal on niin ammattilainen, että hän voi tähdätä aseellaan, vaikka seisoo liekkimeressä. Uskon sen johtuvan Stevenin lihavuudesta, koska paksu rasvakerros pitää tulesta johtuvan kivun loitolla. Luultavasti rasva jopa tirisee kivasti tulessa, muistuttaen Steveniä joka-aamuisesta pekoniaamupalastaan, palauttaen näin mieleen hyviä muistoja tuskastuttavan kivun sijasta.

KUINKA MONTA PALKINTOA CANNESIN ELOKUVAJUHLILTA

Tämä on vasta ensimmäinen Steven Seagal projektini purku ja myönnän, etten tiedä miehestä ja hänen urastaan juuri mitään, joten voi olla, että osa valitsemistani kategorioista purkua varten menee vähän ohi kohteesta. Joka tapauksessa, Code of Honor ei ikävä kyllä voittanut yhtään palkintoa Cannesissa.

MITÄ STEVEN SEAGAL MUISTILISTA SANOO ELOKUVASTA

Nopeuttaakseen elokuvien purkua nyt ja jatkossa, olen päättänyt luoda Steven Seagal Muistilistan. Se on periaatteessa lista kaikista asioista, joita oletan Steven Seagalin elokuvissa yleensä tapahtuvan, ja jonka täyttämällä saa elokuvasta irti sen, kuinka Steven Seagalin elokuvalta elokuva mielestäni vaikuttaa.

Olin itsekin vähän yllättynyt kuinka vähän Big Maceja Code of Honor loppujen lopuksi keräsi. Kuusi kymmenestä tekee siitä hädin tuskin Stevenin leffan. Mutta tähän kyllä löytyy syynsä elokuvan juonta tarkemmin tutkittaessa.

JUONI LYHYESTI

Lihavatkin miehet voivat pyrkiä näkymättömyyteen.

JUONI VÄHÄN PIDEMMIN

Steven "tuleeko sen kanssa ranskalaisia" Seagal esittää murhaajaa, joka tappaa ihmisiä kaukaa tarkkuuskiväärin kanssa. Hän päättää itse kuka kohteistaan on paha ja kuka ei, vaikkakin myöntää ääneen, ettei aina edes välitä siitä, että kuka on paha ja kuka ei. Ja hän on tarinan sankari. En tiedä ovatko kaikki Seagalin 2000-luvun elokuvat yhtä hämäriä sisällöltään, mutta huonosti tämä projekti ainakin lähti käyntiin. Hahmolla on myös aksentti, mutta en osaa sijoittaa sitä mihinkään. Se on jotain Stevenin oman aksentin ja ehkä etelän aksentin väliltä.

Stevenin hahmo on kuulemma ase-ekspertti (hän lataa saman kiväärin vähintään viisi kertaa heti elokuvan alussa ja jokainen kerta näyttää siltä kuin se olisi mennyt eri tavalla pieleen), veitsitaisteluiden ammattilainen (jos veitsien liikuttelu aaltomaisesti lasketaan ammattilaisuudeksi) ja voittamaton lähitaistelussa (ei). Hänellä on myös kyky kadota väkijoukkoon, joka on heittämällä se kaikkein vähiten uskottavin taito mikä Stevenille annettiin. Miten Steven Seagal voi muka kadota väkijoukon taakse? Kaiken järjen mukaan ainoastaan väkijoukolla on mahdollisuus kadota Steven Seagalin taakse.

Elokuvassa Steven tekee Batmaneja vähän väliä, on ensin siellä ja yhtäkkiä puff, kadonnut ilmaan. Uskoin tämän olevan vain elokuvan taikaa, mahdollisesti jopa leikkaamalla saavutettu illuusio, kunnes muistin erään tapauksen. En ole halunnut aiemmin puhua tästä, koska kuvittelin nähneeni vain väärin.

Siitä on jo muutama vuosi, kun olin iltalenkillä Lohjan Moisionpellolla ja luulin nähneeni Steven Seagalin syömässä jäätelöä lenkkipolkuni vieressä. Tajusin heti, että kyseessä oli pakko olla juuri Steven, koska kukaan muu kuin Steven ei lisää jäätelöönsä sokeria suoraan pussista. Hämmennyin ja pysähdyin paikalleni. En voinut uskoa sitä, Steven Seagal, ilmielävänä ja Lohjalla. Ja sitten… aurinko tuli pilven takaa esiin ja häikäisi minut, vilkaisin sivuun sekunnin sadasosaksi ja sinä aikana Steven katosi kuin savuna ilmaan. En nähnyt häntä missään. Katsoin ympärilleni. Tyhjä tenniskenttä, autio ranta, kauniisti ilta-aurinkoa heijastava järvenpinta, rannalla olevat lasten keinut jotka liikkuivat hennosti tuulessa, suuri puu jonka takaa näkyi läskin miehen vatsa jota nahkatakki painoi ikävästi kokoon ja jonka vuoksi napa oli pullahtanut ulos, pari lintua taivaalla ja puinen penkki. Ei, Steven ei selvästi ollut siellä. Olin kai nähnyt vain väärin.

Mutta nyt… Nyt kun mietin asiaa tarkemmin, niin ehkä Steven oli sittenkin siellä. Ehkä Steven teki minulle katoamistempun samalla tavalla kuin hän tekee niitä temppuja Code of Honorissa ja pakeni johonkin, kuten Batman. Mutta mihin? Ehkä järveen. Ei, ei sekään voi pitää paikkaansa. Jos Steven Seagal olisi sukeltanut Lohjanjärveen, olisi sen pinta noussut vähintäänkin keinuille asti, mahdollisesti jopa lenkkipolulle.

No niin, läskivitsit sivuun ja asiaan! Stevenin entinen ystävä tai kollega tai vihollinen, majuri Porter, jahtaa häntä ja yrittää saada murhat loppumaan. Ja hän on siis tarinan pahis. En ymmärrä tätäkään enkä edes halua ymmärtää.

Steven potkaisee pelin käyntiin tuhoamalla elokuvan toisen pääpahiksen, Gangsterin Jolla On Nimi, huumeoperaation. Sitten Steven tekee saman jutun 15 kertaa kunnes elokuva loppuu Stevenin ja Porterin kuolemaan. Ohessa tapahtuu kaikenlaista muutakin, kuten jotain poliisien välisiä selkkauksia, jonkun reportterin toistuva kyky nähdä uutinen ja tulkita se aina väärin, pormestarin salasuhteen esittelyä (vaikka pormestari ei liittynyt mihinkään mitenkään) ja jostain syystä erään stripparin ja tämän pojan perhe-elämää gangstereita paetessaan. En ymmärtänyt yhtään näitäkään juonia, kaikista vähiten stripparin suhteen. Jos oikein ymmärsin, strippari näkee Steven Seagalin siluetin strippiklubilla hetkeä ennen kuin Steven räjäyttää klubin ilmaan. Strippari myöntää, ettei nähnyt mitään, mistä olisi kenellekään hyötyä, mutta koska typerä uutistenlukija tulkitsee hänen puheet väärin, ovat gangsterit stripparin kimpussa. Ehkä. En tiedä. Ainoa minkä tiedän on se, että näiden turhien juonien jälkeen Stevenille jää ehkä 15-20 minuuttia ruutuaikaa. Keskityn tässä purussa oikeastaan vain niihin 15-20 minuuttiin.

MUUTAMA SANA STEVEN SEAGALIN HAHMOSTA

Murhaava paska. Pelkuri ja psykopaatti. Ja jostain syystä myös elokuvan sankari. Steven käyttää pitkiä peittäviä vaatteita ja istuu paljon perseellään. Ihmiset sanovat, että hän on maailman paras tarkka-ampuja, mutta hän ei voi edes maata maassa jostain syystä. Hän tähtää kiväärilläänkin yleensä istuma-asennossa, maha reisillä leväten. Steven ei myöskään jaksa teroittaa viidakkoveistään kunnolla, vaan tekee sen samalla tahdonvoimalla ja ankaruudella kuin paahtoleivän voitelemisen. Sikarin sytyttäminenkin näyttää liian raskaalta tehtävältä. Useampaan otteeseen minun teki mieli käydä sytyttämässä se vitun sikari hänen puolestaan vain, jotta elokuva voisi taas jatkua ja siten loppua nopeammin.

Stevenin hahmo on niin pro, että strippibaarissa hän katsoo tissien ohi ja näkee joukon jengiläisiä ja heidän takkien alla olevat aseet. Tämä jos jokin kertoo siitä, miten ammattilainen Steven on. Tai sitten se kertoo siitä, että ylensyöminen ja ikä ovat yhdessä tappaneet Stevenin kyvyn kiihottua ja tissien tuijottelusta ei saa enää mitään irti. Jompi kumpi. Tässä kuva Stevenistä katsomassa ei-tissejä strippibaarissa.

Kuten tuostakin kuvasta näkee, Steven käyttää läpi elokuvan oransseja aurinkolaseja kaikkialla, jopa sisätiloissa. Itse en käyttäisi aurinkolaseja sisällä, koska niitä ei tarvitse sisällä. Sisällä on pimeää. Mutta jokainen omalla tavallaan. Vaimoni huomautti, että oransseja ja muita kirkkaita aurinkolaseja annetaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsiville ihmisille, koska se miten lasit suodattavat värejä saattavat vaikuttaa siihen, milloin maniavaihe alkaa ja loppuu. Joten ehkä Steven ei olekaan vain voimaton ja laiska kun hän voitelee hennosti teroituskiveä viidakkoveitsellään. Ehkä hän on vain alakuloinen. Ja kuten hyvin tiedetään, alakuloisuus johtaa usein ylensyömiseen. Sanonpahan vaan.

MILLÄ ERI TAVOILLA STEVEN SEAGALIN HAHMOA KEHUTAAN

Sen lisäksi, että häntä pidetään maailman parhaimpana sotilaana, häntä kutsutaan pariin otteeseen myös "täydelliseksi". Kaupunkilaisten lempinimi Stevenille on Supervigilante, varmaan koska pelkkä Vigilante ei olisi riittänyt. Kun poliisit tutkivat Stevenin suorittamia murhia, he kutsuvat häntä kovemmaksi kuin kartellit. Oletan että he puhuvat jostain Marsin ja Snickersin johtamista karkkikartelleista tai vastaavista, koska Meksikon huumerkartelleihin Steveniä ei ainakaan voi verrata millään tavoin.

Yksi poliiseista katsoo ympärillään olevia ruumiita ja sanoo "You need a small army to take down these guys". Tiesin ettei toinen poliisi sanoisi tätä, mutta olisin halunnut tämän sanovan "Well, the man sure looks like a small army".

PARHAIN TOIMINTAKOHTAUS

Elokuvan alussa Steven murhaa ihmisiä huumekaupan yhteydessä, laskeutuu sulavasti alas tehtaan seinämää pitkin köyden varassa ja laskeutuessaan muuttuu 140 kiloa laihemmaksi.

Ja sitten juoksee 140 kiloa laihempana vihollisen kimppuun, muuttuu taas omaksi itsekseen ja murhaa veitsellä vihollisen. Iskujen jäljet on tehty jälkeenpäin, koska tekoveri oli varmaan liian kallista.

HUONOIN TOIMINTAKOHTAUS

Kuten todettu, Seagal on pelkuri joka tappaa ihmisiä kaukaa. Kysymys kuuluukin, että miten elokuvan suuri pääpahis Gangsteri Jolla On Nimi hoidetaan hengiltä? Noh, Steven ampuu tätä kaupungin toiselta puolelta päähän tarkkuuskiväärillä. Tässä ei ole yhtään liioittelua, kamera lentää huonon CGI-efektin myötä kaaaaaaaaauas toiselle puolelle kaupunkia, useiden eri pilvenpiirtäjien ja kerrostalojen taakse, kunnes päästään viimeinkin Stevenin luo. Ja kyllä, Steven istuu jälleen kerran perseellään makaamisen sijaan. Kuten kunnon ammattilainen, joka on koulutettu ampumaan tarkkuuskiväärillä.

En muista armeijassa kertaakaan ampuneeni istualtaan. Se tuntuisi jotenkin luonnottomalta asennolta. Ammuin kerran yhdellä kädellä kivääri ojossa kuten Terminaattori ja kerran lonkalta kuten Rambo, mutta kummallakaan kerralla en osunut mihinkään. Istualtaan olisin osunut vielä huonommin.

Joten käyttäen samaa logiikkaa kuin mitä Steven salamurhassaan käyttää, jos minä haluaisin ampua nyt jonkun tyypin joka seisoo Pasilan poliisiaseman edessä, minun pitäisi vain ottaa tarkkuuskivääri, mennä Lohjalla sijaitsevan rivitaloni katolle, istua perseelleni lämmönpoistopiipun päälle ja tähdätä kohti länttä. Se on niin yksinkertaista.

Itseasiassa, leffassa on huonompikin toimintakohtaus, koska sen moraalinen sanoma on niin ankea, ettei sitä halua edes miettiä. Läpi elokuvan Steven ampuu ihmisiä kaduilla, koska pitää kyseisiä ihmisiä "pahoina". Hän ampuu mm. gangstereita, sutenöörin ja huumediilerin. Ja sitten yhtäkkiä hän päättää ampua muuten vaan kadun kulmalla hengailevaa 3-4 narkkaria, joiden pahuus oli olla… narkkareita?

OLISINKO MINÄ VOITTANUT SEAGALIN HAHMON KAKSINTAISTELUSSA

Luultavasti, ainakin lähitaistelussa. Olisin esimerkiksi voinut juosta Stevenin ympärillä niin kauan, ettei hän jaksaisi seurata, häntä alkaisi pyörryttää ja sitten hän istuisi alas hengästyneenä. Ja minä voisin vaikka pysyä sopivan etäällä ja läpsiä tämän rumaa huivia niin kauan, että hän luovuttaisi tai alkaisi itkemään. Tämä olisi varma tapa voittaa Steven. Tietysti jos kyseessä ei ole lähitaistelu ja hän vain päättäisi ampua minut toiselta mantereelta kiväärinsä kanssa niin sitten hän luultavasti voittaisi minut.

MUUTAMA SANA ELOKUVAN NAISHAHMOISTA

Kaikki naishahmot ovat strippareita tai huoria. Yksi strippareista on narkkari ja yksi huorista on narkkari. Tämä tekee kyseisistä hahmoista moniulotteisia. En tiedä ovatko naishahmot Stevenin leffoissa aina yhtä menestyneitä, mutta ei Code of Honor ainakaan toivoa herätä.

MUUTAMA SANA ANTAGONISTEISTA

Sanoisin tähän varmaan jotain vihollisista, mutta en tiedä kuka tai ketkä olivat niitä. Luultavasti Steven Seagal itse oli päävihollinen, ja hänestä olen jo sanonut aika paljon. Ehkä voinkin siis kertoa uuden läskivitsin.

Minkä takia Steven Seagal ei koskaan lennä ensimmäisessä luokassa? Koska sitten sinne ei mahtuisi muita matkustajia.

Jos ette pitäneet vitsistä, tässä vaihtoehtoisia punchlineja:

  • Koska lentokoneissa on painorajat
  • Koska ensimmäinen luokka on koneen edessä ja suurin paino pitää olla koneen takapäässä
  • Koska Steven Seagalilla ei ole varaa lentää ensimmäisessä luokassa

MUUTAMA SANA SEAGALIN HAHMON PARHAASTA YSTÄVÄSTÄ JA POHDISKELUA SIITÄ MIKSI HÄN HALUAA OLLA SEAGALIN HAHMON YSTÄVÄ

Aivan kuten Cannes-kategoriani kanssa, tämä on myös kategoria, josta en ole täysin varma ja joka ei varsinaisesi sovellu Code of Honoriin. Code of Honorissa Stevenillä ei ole ensimmäistäkään ystävää. En silti ota kategoriaa pois puruista, koska uskon Stevenin hahmon olevan kaikissa elokuvissaan täysin mahdoton mies ystävyydelle. Perustan teoriani täysin siihen, ettei Steven Seagal osaa esittää kuin yhtä ja samaa hahmoa kaikissa elokuvissaan ja sen hahmon kanssa on täysin mahdoton ystävystyä.

MUITA HUOMIOITA

Elokuvassa on kohtaus, jossa huumejengejä työkseen tutkivalle poliisille selitetään, mitkä kaksi huumejengiä kaupungissa ovat jo vuosia operoineet.

Elokuvan ääliötoimittaja sanoo Stevenin murhien tuovan hänelle vielä Emmyn, Peabodyn ja Pulitzerin. Mutta hän sanoo sen "Emmyn, Peabodyn & Beulizerin".

On mahdollista, että Steven Seagal ei ole läski. Hänellä saattaa olla vain todella tiukka takki, jonka alla on paljon tavaraa. Elokuvan aikana hän vetää takistaan mm. sidetarpeita, teippiä, veitsiä, aseita sekä ainakin kaksi C4-räjähdettä ajastimella. Jos hänellä oli takin alla myös kolme kerrosta luotiliivejä ja yksi bensakäyttöinen aggregaatti niin se saattaisi selittää lihavuuden.

YHTEENVETO

Death Wish eri nimellä. Paskaa paskaa paskaa. Jos en olisi läpi elokuvan tehnyt vitsiä Steven Seagalin lihavuudesta, en olisi jaksanut katsoa minuuttiakaan. En ymmärrä miten ihmiset ovat jaksaneet katsoa tämän leffan ilman minun kommenttiraitaani. Olen ihan saatanan hauska ja Steven Seagal läskivitsini ovat ehkä kaikkien aikojen laadukkaimpia.

Okei, vielä yksi kun niin kauniisti pyysitte.

Code of Honor, viittaako se sosiaalisessa kanssakäymisissä käytettäviin eettisiin periaatteisiin, vai viittaako se siihen, kuka saa syödä sen viimeisen palan kakkua? Koska Steven Seagal söi jo sen palan.

TÄSTÄ STEVEN SEAGAL -PROJEKTINI ETUSIVULLE