Täyteläinen aromikas kahvi – Kuinka aloittaa työpäiväsi energisesti sumpin avulla

03.02.2018

Kuuma, höyryävä ja luokseen kutsuva aamukahvi – onko mitään kauniimpaa? Kuinka yksi juoma voikin muuttaa huonon päivän hyväksi niin nopeasti. Mutta onko mahdollista tehdä maukasta ja laadukasta kahvia myös töissä? Kyllä on!

Minä olen Santeri Mäkinen ja opetan teille nyt yksinkertaisin pikku askelin kuinka laadukas kahvi syntyy, käyttäen esimerkkinä omaa työpaikkaani.

ASKEL 1 – HANKI HYVÄ KAHVINKEITIN

Työpaikkani kahvinkeitin saapui taloon kaksi vuotta sitten. Se löytyi Jonnin mutsin kellarista, josta Jonni haki sen koska rikkoi edellisen kahvinkeittimen pöydänkulmaan. Kahvinkeitin on F.A. Porschen suunnittelema ja sitä ei ole koskaan pesty. Olemme monta kertaa puhuneet, että jos sen läpi keittäisi edes kerran etikkaa, kahvi ei varmaan maistuisi ihan niin bakteeriraikkaalta. Mutta maistuisiko kahvimme niin makealta, jos siinä ei olisi jumalatonta määrää bakteereja? En usko.

Työpaikallani työskentelee muuten vain miehiä eikä yhtäkään naista. Ei sillä että tällä olisi mitään tekemistä kahvinkeittimen kunnon puolesta, mutta sanonpahan sen silti tähän väliin.

ASKEL 2 – KAADA KAHVINKEITTIMEEN VETTÄ

Kuvassa näkyvään kalkinpeittämään putkeen kaadetaan vettä kyljessä olevan kalkinpeittämän asteikon mukaan. On tärkeää, että putki on lähes ummessa kalkin määrästä, koska kalkki tekee kahviin sen pirskahtelevan maanläheisen vivahteen. Ei kalkkista kahvia suotta kutsuta Jumalten nektariiniksi.

On myös tärkeää muistaa käyttää kotoa tuotua vettä, koska työpaikkani ainoan vedenottopaikan putket ovat niin ruosteessa, ettei sitä vettä voi juoda. Näin kun yksi työkaveri kerran joi sitä eikä kuollut, joten ehkä putket eivät ole vielä ihan pahimmat mahdolliset. Mutta keittovetenä en silti sitä käyttäisi, koska ruoste ei sovi sitten lainkaan yhteen kahvin kanssa. Olemme kokeilleet sitä pari kertaa kun kotoa tuotu vesi sattui loppumaan.

ASKEL 3 – HÄVITÄ VANHA SUODATINPUSSI

Heitä vanha suodatinpussi ja käytetyt purut roskikseen jota kukaan ei halua tyhjentää, koska kahvinkeittämisessä hygienia ei ole lainkaan tärkeää.

ASKEL 4 – LISÄÄ PURUT JA SUODATINPUSSI

Lisää keittimeen suodatinpussi ja kahvin purut. Yleensä kun kahvi keitetään, suositellaan esim. neljän kahvikupin keittämiseen viittä lusikallista puruja, viiden kahvikupin keittämiseen kuutta tai seitsemää jne. Mutta meillä töissä käytetään omaa taulukkoa.

3 Kuppia – 3 purua

4 Kuppia – 4 purua

5 Kuppia – 5 purua

6 Kuppia – 6 purua

Meidän taulukkomme on yksinkertainen muistaa, vaikkakin kahvimme on joskus sen seurauksena hieman vetistä, laimeaa ja koleraa. Jos laiskottaa, vanhan suodatinpussin ja jo kerran keitettyjen purujen uudelleenkäyttäminenkin on ihan ok. Silloin ei ainakaan tarvitse asetella uutta suodatinpussia ja lisätä puruja taulukkoa käyttäen, jolloin säästää noin puoli minuuttia arvokasta työaikaa.

ASKEL 5 – KAADA VANHA SEISSYT KAHVI POIS

Koska vanhan kahvin lavuaariin kaataminen on haaste heti kahvinkeiton jälkeen, käy kaatamassa vanha kahvi lavuaariin vasta seuraavaa kahvia keittäessäsi. Aamukahvin kohdalla tämä tarkoittaa siis sitä, että kaadat vanhat noin 18 tuntia seisseet kahvit pois. Älä koskaan silti pese lavuaaria, koska kyseessä on jo 70-luvulla alkanut haaste olla pesemättä sitä. Älä myöskään koskaan tiskaa kahvinkeittimen termosastiaa jonka lavuaariin tyhennät, koska syyt.

ASKEL 6 – PISTÄ KAHVI TIPPUMAAN

Palauta kahvinkeittimen termospullo takaisin paikalleen, mutta kuten juuri mainitsin, tiskaamattomana. Pullon kyljessä olevat maantuneet kahvilastut tekevät kahviin oman raikkaan tanakan ja tuhdin maun, jollaista ei voi jäljitellä.

ASKEL 7 – LISÄÄ MAITO JA SOKERI

Vaikka sokeri ei olekaan pakollinen kahvissa, työpaikkani kahvin yhteydessä maito on. Sen lisäksi että maito tuo täyteläiseen kahviin sitä kaivattua pehmeyttä, maidon ph-arvo myös vähentää ruton mahdollisuutta.

ASKEL 8 – NAUTI KAHVISTA JA HERÄÄ AAMUUN

Koska työpaikalla on niin kylmä että pitää käyttää pipoa sisällä, nauti kahvin maun lisäksi myös kahvin tuomasta hetkellisestä lämmöstä. Toivota myös itsellesi hyvää huomenta samalla kun hörppäät kahvia ensimmäisen kerran. Nauti siitä, maistele ja pohdi sen makua. Tunne kahvin kuuma kosketus kielelläsi ja etsi siitä vivahteita. Ehkä kahvissasi on makeahko mutta savuinen ensivaikutelma, jota voi mahdollisesti seurata pikantti vivahde pähkinää tai Ebolaa. Ken tietää? Jokainen kahvi on seikkailu.

Juodessasi aamukahvia muistuta itseäsi siitä, että vaikka työpaikkasi kahvi ei ehkä olekaan ihan sitä parasta mahdollista laatua, on se ainakin tehnyt immuunijärjestelmästäsi viimeisen puolentoista vuoden aikana voittamattoman. Kuume ei nouse vaikka mitä tapahtuisi ja voit syödä kaiken mitä löydät lattialta ilman seurauksia. Toissapäivänä söin Mynthonin bussinpenkiltä. Luulin, että se tippui minulta siihen kun kaivoin Mynthon-askia taskustani, mutta hetkeä myöhemmin löysin taskustani sen Mynthonin minkä minä tiputin. Molemmat Mynthonit maistuivat silti hyvältä eikä mahakaan mennyt sekaisin. Kiitos, työpaikkani kahvi!

Ja eikun keittelemään!