Steven Seagal - Black Dawn (2005)

28.09.2022

Kun rasvaa on kertynyt sisäelinten ympärille liikaa, alkaa se pikkuhiljaa varastoitua lihaskudosten väliin. Tämä huomattavasti harvinaisempi rasvan esiintymismuoto ilmenee vain vakavasti ylipainoisilla ja voi johtaa insuliiniresistenssiin ja lopulta diabetekseen. Joka tapauksessa, Black Dawn on vuonna 2005 ilmestynyt toimintaelokuva, jota tähdittää Steven Seagal.

MUUTAMA SANA JULISTEESTA

Steven Seagal seisoo kärsivällisesti snäkärin jonossa samalla kun takana Jean-Claude Van Damme taistelee toista Jean-Claude Van Dammea vastaan. Ikävä kyllä kaikki taitaa olla turhaa, koska vastapäisellä lahdella räjähtää samaan aikaan ydinpommi. Ehtiikö Van Damme voittaa itsensä ennen kuin räjähdys ylittää lahden? Ja ehtiikö Steven tilata makkaraperunat ennen kuin paineaalto muuttaa hänet atomeiksi? Ei kai auta mikään muu kuin katsoa Black Dawn ja selvittää miten tässä jännässä skenaariossa käy.

Miksi Stevenillä on muuten pistooli kädessä, kun hän jonottaa snäkärille? Ehkä hänellä ei ole rahaa, mutta hän on oikeasti päättänyt saada ne vitun makkaraperunat. Tai ehkä hän on saanut snäkärille aiemmin porttikiellon ja on päättänyt nyt oikaista sen vääryyden. "Voi jeesus Mike, näetkö tuon sairaalloisen lihavan miehen, joka on pukeutunut kahteen yhteen ommeltuun XXL-kokoiseen nahkatakkiin ja kaulaliinaan? Hän näyttää ihan siltä tyypiltä, jolle annoimme viime viikolla porttikiellon! Muistatko, se kaveri joka murtautui tänne ja joi meidän friteerausöljyt."

Annan julisteelle kuitenkin pisteet siitä, että Steven ei ole tällä kertaa photoshopattu laihemman miehen kehoon. Hän on selvästi oma itsensä ja ylpeä siitä, että nahkatakki on mennyt kiinni. Tai ainakin ylin nappi on mennyt kiinni. Todennäköisesti vain ylin nappi, uskoisin. Kyllä, olen lähes satavarma siitä, että vain ylin nappi on kiinni. Kyllä.

KUINKA MONTA PALKINTOA CANNESIN ELOKUVAJUHLILTA

Tiesin jo etukäteen, ettei elokuva ollut saanut minkäänlaisia palkintoja Cannesissa, koska se oli kuvattu Youtuben 144p resoluutiolla. Jatko-osat eivät myöskään koskaan pärjää Cannesissa, joten ei mikään ihme, ettei palkintoja tippunut.

Niin tosiaan, Black Dawn on jatko-osa. En ole vielä nähnyt ensimmäistä osaa nimeltään The Foreigner, mutta jotenkin pystyin silti ymmärtämään mistä hahmossa oli kyse. Ylensyömisestä. Hyvää kirjoittamista siis, olisi luullut vähintään kunniamaininta tai tuomariston palkinto tippuneen siitä hyvästä.

MITÄ STEVEN SEAGAL MUISTILISTA™ SANOO ELOKUVASTA

Steven Seagal Muistilista ™ on luomani lista asioista, joita oletan Steven Seagalin elokuvissa yleensä tapahtuvan. Sen täyttämällä saa elokuvasta irti sen, kuinka Steven Seagalin elokuvalta elokuva mielestäni vaikuttaa. 

Neljä Big Mac ateriaa on hävettävän pieni summa elokuvalle, johon on vahingossa jäänyt erittäin näkyvät todisteet siitä, että Steven itseasiassa söi sen aikana McDonaldsin aterioita.

Autossa ovat melkein vuorokauden tajuttomana maannut mies sekä Steven Seagal. Kumpikohan heistä kävi mäkkärissä? Tarkemmin kysyttynä, kumpikohan kävi mäkkärissä hakemassa molemmille annokset ja söi ne yksin? Kuten kuvasta näkee, autossa on syöty kahdet ranskalaiset (toinen on Super Size annos) sekä kaksi hampurilaista. Toinen hampurilaisista on ollut juustohampurilainen (selvitin netistä McDonaldsin hampurilaisten paperivärikoodin 2000-luvun alussa ja juustohampurilaisissa on keltainen) ja toinen on ehkä ollut joku lihahamppari, mutta en voi olla varma. Ei, ainoa mistä voin olla täysin varma on se, että Steven Seagal söi ne kaikki.

JUONI LYHYESTI

Steven Seagal on pahisten puolella… Vai onko?

JUONI VÄHÄN PIDEMMIN

Kyllä on, Steven on pahisten puolella. Näittekö taannoin, kun Putin lähetti hänet Olenivkan vankilan raunioihin tutkimaan, että kumpi osapuoli pommitti vankilaa ja siten tapatti siellä olleet 50 ukrainalaista sotavankia? Steven tyyliin käveli sisään ja sanoi "Ukraina on syyllinen. Tämä tehtiin HIMARS-ohjuksilla". Ai tehtiin vai, vitun läski tollo? Tuliko sinusta HIMARS-asiantuntija syömällä sen oikean asiantuntijan kokonaisena ja omaksumalla hänen älykkyytensä? Vai luitko HIMARS-ohjusten tuhon jäljistä jonkun Venäläisen muropaketin kyljestä? Tiedätkö mitä, ryömi takaisin sinne piparkakkuluolaasi Putinin jalkojen alle imemään hampurilaista tai mitä vittua siellä sitten teetkään ja pysy pois näkyvistä niin kauan kun sota kestää, koska olet yksi vitun ihmispaska.

Mutta toisin kuin oikeassa elämässä, Black Dawn elokuvassa Steven vain esittää olevansa pahisten puolella. Hän esittää Jonathan Coldia, entistä CIA agenttia (AINA! AINA ENTINEN CIA AGENTTI! KUINKA VITUN MONTA ENTISTÄ CIA AGENTTIA MAAILMASSA VOI EDES OLLA!?) joka palkataan kidnappaamaan terroristipomo vankilasta. Jonathan Cold, johon viittaan tästedes Kylmänä Joonatanina, on The Foreigner elokuvassa esitelty hahmo, joka ei eroa millään tavoin mistään muusta Stevenin esittämästä hahmosta. Ehkä joku päivä Steven esittää hahmoa, joka on eri hahmo. Mutta en taida pidätellä hengitystäni.

Steven vapauttaa terroristin, jotta terroristi voi myydä tsetseeniterroristeille ydinpommin, jotta Steven voi mennä väliin ja estää sen laukaisun. Uskoisin, että se oli elokuvan juoni. En pysynyt täysin kärryillä, osittain koska elokuvassa oli ihan liikaa sivujuonia ja sivuhahmoja ja maailman hämmentävin Stevenin stunt-double. Olin suht hukassa. Ei myöskään auttanut, että nukahdin varmaan kymmeneksi minuutiksi kesken leffan. Kysyin vaimolta tapahtuiko sen aikana mitään ja vastaus oli tietenkin aika vihainen "ei".

Joka tapauksessa, elokuvan lopussa Steven lentää ydinpommin kanssa Nintendo64-ulottuvuuteen, johon dumppaa sen. Räjähdys, joka koettelee koko Mario Worldin sienivaltakuntaa, on valtava.

MUUTAMA SANA STEVEN SEAGALIN HAHMOSTA

Kylmä Joonatan on ns. takittaja. Hän käyttää läpi elokuvan kolme kokoa liian suuria takkeja vain, jotta voi näyttää takkinsa yhä menevän kiinni. Missä tahansa hän liikkuukin, takkia availlaan ja kiinnitellään jatkuvasti. Se on loputonta. Steven availee ja sulkee takkiaan yhtä tiuhaan tahtiin kuin kotikadullaan olevaa McDonaldsin ovea.

Kuten olen aiemminkin sanonut, tämän projektin yksi tärkeimmistä funktioista on selvittää, että milloin Stevenistä tuli lihava ja miten hän peittelee sitä. Tein jännän huomion liittyen tuohon jälkimmäiseen kohtaan. Olen katsonut Steveniltä jo kaksi vuoden 2005 elokuvaa aiemmin (Into the Sun ja Submerged) ja niissä hän käytti sekä ihan liian isoa nahkatakkia että varjoja apunaan. Tässä elokuvassa varjoja ei käytetä kuin yhden kerran, mutta liian isoja vaatteita sitäkin useammin. En tiedä missä järjestyksessä elokuvat on kuvattu, mutta uskon tämän ehkä olleen ensimmäinen. Perustelen sen sillä, että hän kokeili elokuvassa liian isojen vaatteiden käyttöä ja lopputulos oli täydellinen epäonnistuminen. Into The Sunissa hän käyttää yhtä liian isoa nahkatakkia sekä vähän varjoja, ja lopputulos oli varjoja lukuun ottamatta taas epäonnistuminen. Submergedissä hän on piilossa varjoissa KOKO ELOKUVAN.

Teoriani on, että Steven oppi tänä vuonna, että liian isot vaatteet eivät enää pelasta häntä, mutta läskit piti silti vielä pitää piilossa varjojen avulla. En malta odottaa milloin hän tajuaa, ettei maailmassa ole tarpeeksi varjoja pitääkseen hänen mahaansa piilossa.

MILLÄ ERI TAVOILLA STEVEN SEAGALIN HAHMOA KEHUTAAN

Ihmiset luettelevat Kylmälle Joonatanille päin naamaa tämän CV:n ainakin pari kertaa. Lisäksi häntä kutsutaan korvaamattomaksi, parhaaksi jne. Olen jo niin tottunut siihen, kuinka Steveniä kehutaan, etten oikein tahdo noteerata näitä kehuja sen tarkemmin. Ehkä jos joku edes kerran haukkuisi häntä… Mutta minkäs teet, elokuvat ovat elokuvia eikä Steveniä koskaan haukuta niissä. Onneksi tosimaailmassa tämä kuvio menee täysin eri tavalla, kun Steveniä ei pysty kehumaan, mutta häntä voi kyllä haukkua. Esimerkiksi, reilu vuosi sitten yritin saada reaktiota Steveniltä Instagrammissa tekemällä hänestä siistejä kuvia sinne tarinaosioon ja tägäämällä hänet niihin, mutta ei hän koskaan vastannut niihin mitään.

Stevenin somevastaava Dmitri näki kyllä kaikki kuvat, mutta silti… Ehkä joku päivä jatkan tätä harrastusta.

MUUTAMA SANA SEAGALIN HAHMON PARHAASTA YSTÄVÄSTÄ JA POHDISKELUA SIITÄ MIKSI HÄN HALUAA OLLA SEAGALIN HAHMO YSTÄVÄ

Seagalin paras ystävä elokuvassa on häntä 20 vuotta nuorempi, 70 kiloa laihempi ja kasvot aina toiseen suuntaan oleva Stunt-Double. Hän ja Steven viettävät elokuvan tiiviisti yhdessä, vaikkakaan eivät kertaakaan esiinny samassa kuvassa samaan aikaan. Mutta selkeästi he ovat parhaita ystäviä, koska he täydentävät toisiaan. Esimerkiksi, kun Steven nousee ylös penkiltä, Stunt-Double jatkaa hänen nousuaan kunnes se on suoritettu loppuun, ja Steven voi taas tulla esiin. Tai kun Steven puhuu ystävilleen, mutta kohtaus on kuvattu Stevenin takaa, on se aina Stunt-Double eikä Steven. Ystävyys ja yhteistyö, on se kaunista.

Hyvät blogitekstit haastavat lukijansa osallistumaan mysteerien selvittämiseen, joten kutsunkin teidät nyt pienelle seikkailulle. Haluan teidän arvaavan, onko kuvassa Steven vai ei? Ensimmäinen kuva: Onko rekan katolla kiipeilevä 20-vuotias mies kenkäplankit päässä Steven vai ei?

NO EIHÄN TUO MIKÄÄN KYLMÄ JOONATAN OLE! Kyseessä on tietenkin Stunt-Double. Seuraava kuva: Onko XXXXL-kokoiseen sairaalatakkiin pukeutunut Steven vai ei?

Hyvin pelattu, Stevenhän se on! Hänet tunnistaa helposti rasvoittuneesta naamasta ja siitä, että takki menee kiinni, kunhan takki vain on tarpeen iso. Seuraava kuva: Onko kuvassa ilman halki tippuva mies Steven vai ei? 

NO EI TIETENKÄÄN OLE STEVEN! Stunt-Doublehan se taas. Hänet voi tunnistaa sinisistä silmistä ja siitä, ettei hän näytä yhtään Steven Seagalilta. Viimeinen kuva, tällä kertaa vähän hankalampi. Onko kuvassa Steven vai ei?

Katsokaa kuvaa tarkkaan. Huomatkaa, että Steven pukeutuu lähes koko elokuvan täysin mustiin. Huomatkaa myös, että maassa makaava mies ei näytä yhtään Steveniltä. Hänellä on vääränlaiset vaatteet, vääränvärinen tukka sekä täysin vääränmuotoinen vartalo. Joten onko kuvassa Steven vai ei? Vai onko Steven tuo, joka seisoo maassa makaavan yllä? Veikkaatteko sen? Okei.

NO OLETTE VÄÄRÄSSÄ! Kuvassa ei ole Steveniä, mutta maassa makaava mies on hänen Stunt-Double. Tämä ei ole edes vitsi, meidän katsojina pitäisi ostaa illuusio siitä, että tuo mies, joka makaa tuossa, on Steven Seagal. Elokuvan katsominen on lähes mahdotonta, koska en voinut missään vaiheessa tietää milloin Steven on olevinaan paikalla ja milloin ei. Kerran luulin, että seurasimme Stevenin toimintakohtausta, kunnes selvisi, että hänen hahmonsa oli jossain ihan muualla istumassa.

Eli jos on ihan pakko käyttää sijaisnäyttelijää, niin voisitteko sitten jatkossa lyödä sitä kenkäplankkia tukkaan ja tyynyä takin alle. En voi muuten pysyä millään perässä. Ja jos en pysy perässä, en voi tehdä mahtavia Steven Seagal vitsejä.

DING DING DING! STEVEN SEAGAL VITSIT MAINITTU! Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että minulla on taas oikeus tehdä hänestä vitsi. Tässä tulee:

Kuinka monta Steven Seagalia tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu? Vain yksi, ja se Steven on 20 vuotta nuorempi, 70 kiloa laihempi ja kasvot aina toiseen suuntaan oleva.

OLISINKO MINÄ VOITTANUT HAHMON KAKSINTAISTELUSSA

Kyllä, ellei hänen paras ystävänsä nuorempi laihempi ja kasvot aina toiseen suuntaan oleva Steven Seagal satu olemaan paikalla.

HUONOIN TOIMINTAKOHTAUS

Vähän hauskaa faktaa elokuvan kuvauksista tähän väliin. Kuvaukset kestivät 30 päivää, mutta Steven Seagal lopetti jo päivänä numero 18. Tästä johtuen Steven ei ole mukana suurimmassa osassa elokuvan toimintakohtauksista, ei edes niissä, missä on itse mukana (Stunt Double, olet korvaamaton). En ollut varma oliko kaiken takana taas yksi Stevenin kuuluisista itkupotkuraivareista vai oliko se ihan suunniteltu juttu, joten päätin katsoa Black Dawnin DVD:n mukana olleen Making Ofin, josko siinä olisi vastaus kysymykseeni.

No ei ollut, Making Of kesti viisi minuuttia ja sen aikana ohjaaja ja naispääosa kertoivat vain ja ainoastaan lopun helikopterikohtauksen kuvauksesta. Tiesittekö, että he eivät oikeasti lennättäneet Steveniä ja naispääosaa Los Angelesin lahdelle, jossa räjäyttivät ydinpommin?

Ymmärrän hämmennyksen, koska selvästi näette tuossa kuvan helikopterista ydinräjähdyksen edessä. Mutta he käyttivät kuulemma tekniikkaa nimeltään "Blue screen" jossa luodaan illuusio siitä, että Steven ja naisnäyttelijä olivat oikeasti helikopterissa. Naisnäyttelijä kertoo, että hänen piti kuvitella olevansa helikopterissa ja näytellä sen mukaan. Sitten tämä viisi minuuttia kestänyt Making Of loppui.

Katsoin vaimoani suu auki ja kysyin, että oliko tämä sketsi? Luuliko nämä tollot, että emme oikeasti tienneet miten helikopterikohtaus oli tehty?

Joten huonoin toimintakohtaus on sitten varmaan tuo lopun helikopterihetki, koska olen niin vitun vajukki, etten ymmärrä miten elokuvat toimivat. Ei siistiä, tekijät! On vastuutonta räjäyttää ydinpommi vain elokuvan takia Los Angelesin vieressä! Mitä jos joku olisi kuollut!?

PARHAIN TOIMINTAKOHTAUS

Varmaan tämä ammuskelukohtaus, koska editointi oli tehty niin päin vittua, että huutonauroin sen kanssa. Katsokaa nyt:

Hetki on nopea, mutta puran sen teille. Ensin joku nainen ampuu haulikolla Steveniä kohti mutta haulit katoavat matkalla. Sitten Steven ampuu kohti naisen vieressä olevaa miestä mutta luodit ovat hitaita, joten mies vastaa tuleen luodeilla, jotka myös katoavat matkalla. Sitten lähikuva Stevenistä miettimässä mitä hän nyt tekee. Sitten Stevenin viisi sekuntia aiemmin ammutut luodit saapuvat ja osuvat miestä pitkin kehoa. Steven ampuu naista kohti, mutta tällä kertaa luodit eivät lompsi paikalle vaan osuvat naista välittömästi päähän.

Elokuvan paras toimintakohtaus.

MUUTAMA SANA ELOKUVAN NAISHAHMOISTA

Elokuvassa on muutama nainen, joiden funktiota en yhtään ymmärtänyt, mutta naispääosan ymmärsin. Hän on paikalla vakuuttamassa katsojaa siitä, että Steven Seagal ei ole läski pelle. Hän kertoo kaikille koko ajan, miten kova tyyppi Steven on. Elokuvan lopussa he jopa puhuvat juuri harrastamastaan seksistä, koska HYI VITTU! HYI SAATANA! Bläh.

Mitä enemmän näissä elokuvissa vakuutellaan Stevenin pystyvän harrastamaan seksiä lihavana, sitä enemmän epäilen sitä. En usko hetkeäkään, että Steven on pystynyt vuoden 2005 jälkeen rakastelemaan mitään muuta kuin hampurilaista. Eikä minun tarvitse edes kuvitella seksin mahdottomuutta, sillä katsoin jonkun Stevenin leffan tähän projektiin missä hän harrasti seksiä nainen allaan. Mikä pahinta, nainen oli hento japanilainen nainen, joka luultavasti tukehtui hengiltä kuvauksissa. Kuva Stevenistä makaamassa lötkönä kuolevan naisen päällä on piirtynyt silmäkalvoilleni enkä saa sitä pois mielestäni!

MUUTAMA SANA ANTAGONISTEISTA

Elokuvassa on terroristijärjestöjä vaikka muille jakaa, mutta en koskaan saanut tietää kuka on se oikea pääjärjestö. Joten aion sanoa, että elokuvan pääpahis on Stevenin pelastaman miehen veli, jota esittää Anssi Kela.

Anssi Kela on terroristijohtaja ja hän esittelee usein asettaan. Kerran hän hymyili suoraan kameralle. Ja Anssi Kela kuoli, kun Steven käveli häntä vastaan käytävällä ja katkoi tämän niskan ankealla Aikido-liikkeellä. Ehkä Anssin ei olisi pitänyt koskaan mennä käytävälle ja kävellä näin, kävellä näin.

Anssi Kelan kuolema on traaginen, sillä hänellä ja terroristijärjestöllä oli niin suuria suunnitelmia. Voisi jopa sanoa, että heidän piti muuttaa maailmaa.

MUITA HUOMIOITA

DVD:n extroissa oli myös kuusi minuuttia kestävä Stevenin haastattelu, joten totta kai jouduin purkamaan sen ajatuksen kanssa. Tässä siis linkkiä toiseen lähes yhtä pitkään purkuun. Ei kestä.

YHTEENVETO

Black Dawn ei ole huonoin Steven Seagal -leffa, jonka olen täällä purkanut. Se saattaa olla tylsin, mutta ei huonoin. En viitsinyt edes puhua tarkemmin elokuvan juonikuvioista, koska en ymmärtänyt niitä. On terroristeja, jotka aikovat tukea terroristeja, jotka aikovat pettää terroristit, joihin lukeutuu Anssi Kela, ehkä. Luultavasti olisi pitänyt nähdä Kylmän Joonatanin ensimmäinen leffa The Foreigner päästäkseen tähän kaikkeen enemmän sisään. Olisi varmaan ihan kiinnostavaa katsoa se seuraavana leffana tähän projektiin, ihan vaan nähdäkseen miten paljon Steven oli kahdessa vuodessa paisunut.

Joka tapauksessa, parempi varmaan lopettaa purku Steven Seagal vitsiin. Instagramissa.