Steven Seagal - Haastattelu Black Dawn -elokuvaa varten

28.09.2022

Black Dawn -elokuvan DVD:llä oli Steven Seagalin haastatteluksi naamioitu monologi, jossa ylipainoinen ja jotenkin silti aliravittu sankarimme istuu kimono päällä puutarhassaan ja kehuu itseään. Ajattelin, että voisin purkaa joitain Stevenin lausahduksia ja pyrkiä analysoimaan, että mistä niissä on oikeasti kyse. Haastattelu on kuvattu vuonna 2005, joten voimme myös vähän tutkia miten hyvin Steven on pitänyt kiinni omista sanomisistaan. Aloitetaan.

First time I lost a fight, I thought I must be pretty good because I've been in hundreds of different fights and this is the first time I lost

Tein vähän taustatutkimusta ja selvitin, että mistä tappelusta Steven puhui. Kyseinen tappelu käytiin Stevenin ja päivän kolmannen hampurilaisaterian välillä."En tarvitse sinua, söin jo kaksi hampurilaisateriaa" Steven sanoi päivän kolmannelle hampurilaisaterialle, joka myötäili Steveniä ja sanoi "Et tietenkään kaveri, et tietenkään tarvitse. Pärjäät ihan hyvin ilman minua, vai mitä?"

Steven nyökkäsi, mietti hetken ja hyökkäsi hampurilaisaterian kimppuun. Hän hotki sen alas itkien. Ja sitten hän pyyhki majoneesin kimonoltaan, katsoi kameraa ja sanoi "First time I lost a fight, I thought I must be pretty good because…"

I pretty much feel like I know what's inspiring to people and what's moving to people

Olen sanonut tämän ennenkin, mutta joka kerta kun Steven Seagal puhuu sydämestään, se kuulostaa samalta kuin Donald Trump, joka puhuu sydämestään. Kukaan ei usko hetkeäkään sitä mitä he sanovat, eivät edes he itse. Tässä on taas yksi esimerkki sellaisesta puheesta. Steven Seagal ei millään tavoin osaa inspiroida ihmisiä tai liikuttaa ihmisiä, hän osaa hädin tuskin esittää ihmistä.

Kuvitelkaa seminaari, jossa Steven pitäisi puheen, joka saisi yleisön itkemään ja inspiroisi heitä olemaan parempia ihmisiä. Kuvitelkaa se, koska minä en pysty. Mitä helvettiä tämä lihapulla voisi sanoa väkijoukolle, joka liikuttuisi hänen sanoistaan? Ehkä jos hän sanoisi "Aion kuvata uuden elokuvan, jossa esitän entistä CIA-agenttia" se saisi minut itkemään epätoivosta. Eikä epätoivo varsinaisesti inspiroi minua.

Ehkä jos Steven rullaisi itsensä pyörätuolissa lavalle ja sanoisi, että " Siitä asti, kun menetin molemmat jalkani diabetekselle, olen ollut masentunut. Mutta tiedän miltä tuntuu inspiroida ja liikuttaa ihmisiä, joten…" ja sitten hän hyppäisi alas pyörätuolista polventyngilleen ja kipittäisi lavan poikki. Se voisi ehkä liikuttaa ihmisiä. Tai sitten se naurattaisi enemmän kuin inspiroisi, en oikeasti tiedä.

The thing that gives me pleasure is I can sort of create characters and breathe life into them

Jos minun pitää kertoa, että mikä tässä lausahduksessa on pielessä, voi olla, ettette ole täysin sisäistänyt tämän projektin sisimmäistä sanomaa. Steven on täysin kykenemätön esittämään mitään hahmoa tai luomaan hahmoja. Hän on aina entinen CIA-agentti ja maailman paras kaikessa mitä tekee. Hän ei koskaan esitä mitään muuta, ei koskaan! Olen valmis syömään kylpyammeellisen edestä paskaa, jos hän joskus esittää hahmoa, joka ei ole entinen CIA-agentti ja joka ei ole maailman paras kaikessa mitä tekee.

"Steven, meillä on sinulle tarjolla elämäsi rooli! Esität yksinäistä yksinhuoltajaisää, joka tuntee vetoa naispuoliseen työkaveriinsa, mutta ei uskalla toimia tunteidensa mukaan, koska ei tiedä miten hänen lapsensa suhtautuisi mahdolliseen suhteeseen."

"Mahtava elokuvaidea! Pari huomiota silti. Sen sijaan että esittäisin yksinäistä yksinhuoltajaisää, mitä jos hahmoni olisi entinen CIA-agentti? Ja mitä jos sen sijaan, että tunnen vetoa naispuoliseen työkaveriini, mutta en uskalla toimia tunteideni mukaan koska en tiedä miten lapseni suhtautuisi mahdolliseen suhteeseen, olisin vain maailman paras kaikessa mitä teen?"

Fans are very vocal and they always tell you what they are thinking. And sometimes it's very appropriate and sometimes it's very inappropriate, but they are never shy, they always tell you what they are thinking

Nyt alamme päästä asian ytimeen. Steven on tainnut saada muutaman kommentin räjähdysmäisestä lihoamisestaan ja tekee siitä nyt kevyttä vitsiä. On söpöä esittää, ettei häntä häiritse fanien mielipide lihoamisesta, mutta olen myös satavarma, että se häiritsee. Jos se ei häiritsisi, ei hän varmaan yrittäisi peittää vatsaansa varjojen, liian isojen vaatteiden ja 50 kiloa laihempien stuntmiesten avulla.

Tämä lausahdus on suuri harppaus tälle projektille, koska olen yrittänyt läpi elokuvien paikoittaa Stevenin lihoamisen historiaa ja tämä on ensimmäinen kerta, kun hän tiedostaa sen itse julkisesti. Black Dawn oli 11. Stevenin leffa, jonka olen purkanut ja olen jo saanut selville, että vuonna 2005 oltiin menty peruuttamattoman lihavaksi. Vuonna 2002 oltiin vielä aika hyvässä kunnossa. Ja vuonna 2004 oltiin jo matkalla muumuu-mekkoihin, mutta ei vielä ihan liian pahasti.

Minun pitää varmaan ottaa tarkasteluun vuoden 2003-2004 tienoo, koska uskon vastauksen olevan niillä paikoin.

I've gone on islands where there are no televisions and into countries where no television is allowed and people still know who I am

Kyllä, koska jopa kadonneiden saarien heimot ovat kuulleet huhua jättiläisestä, joka syö kaiken tieltään. "Ei saa olla tekemisissä Maailmansyöjän kanssa heimo! Maailmansyöjä aina nälkäinen. Maailmansyöjä vaarallinen. Maailmansyöjä myös Putinin kätyri."

I love Japan probably the best… Asia is very near to my heart. I'm a little bit Asian, I was raised over there. I'm a lot more Asian than I am American

Et ole. Olet syntynyt Michiganissa, Amerikassa vuonna 1952. Isäsi oli Venäjän juutalaisia ja äitisi oli irlantilaisesta suvusta. Viisivuotiaana muutit Kaliforniaan, jossa kasvoit ja kävit koulut. Joskus 70-luvun alussa elämäsi muuttui hetkellisesti Karate Kidin tarinaksi, kun työskentelit jonkun vanhan miehen Dojossa ja hänen innoittamana muutit muutamaksi vuodeksi Japaniin. Sieltä sait vaimon, lapset ja löysit Aikidon. Siinä on yhteytesi Aasiaan. Et todellakaan ole kasvanut Aasiassa etkä ole edes vähän aasialainen. Olet jenkki. Ymmärrän kyllä täysin halukkuutesi omaksua toisen maan kulttuuri omaksesi, mutta et voi silti tehdä sitä. Minäkin kuvittelen itseni aina saksalaiseksi, mutta vain koska rakastan suoria viivoja ja järjestystä ja tasaisesti akseleroituvaa seksiä. Mutta en silti ole saksalainen ja joudun vain hyväksymään sen kuin mies. En tule koskaan kokemaan suoria viivoja, järjestystä tai tasaisesti akseleroituvaa seksiä.

In Asia we have thousands of years of traditions and…

ET OLE AASIALAINEN! En tiedä oletko huomannut, mutta aasialaiset eivät liho kuten sinä! Aasialaiset lihovat tasaisesti ja järkevästi, sinä lihot kuin mahalaukussasi olisi räjähtänyt kranaatti, joka työntää vatsasi aluetta vaarallisesti ulospäin joka puolelle. Toisin sanoen, lihot kuin jenkki.

When people criticize us or slander us we don't shrink in pain (Steven naurahtaa) or in sadness

Aina kun Donald Trump sanoo, että ei ole tehnyt jotain, hän on tehnyt sen. Ja jos hän sanoo, ettei aio tehdä jotain, hän aikoo tehdä sen. Sama juttu Stevenin kanssa. Hänkin paljastaa kaikki korttinsa välittömästi, kun avaa suunsa. Olisi hulvatonta nähdä näiden kahden pelaavan joskus keskenään pokeria. Vankilassa.

Tämä Stevenin lausahdus on siis tarkemmin ajatellen aika surullinen lausahdus, koska se tarkoittaa sitä, että oma lihavuus ja vitsailu siitä selvästi satuttaa häntä. Ja tästä päästäänkin hyvin koko tämän projektin sisimpää, koska tämä on ollut pelkkää vitsailua Stevenin lihavuudesta. Eli tunnenko nyt omatunnon kolkuttavan lukuisien Steven Seagal on Läski -vitsieni vuoksi?

En. Mennään vähän ajassa taaksepäin. Olin purkanut muutaman vuoden ajan James Bond -leffoja ja halusin tehdä jotain vähän samanlaista, mutta silti erilaista. Rakastan huonoja toimintaelokuvia, joten päätin ottaa jonkun näyttelijän kohteekseni. Sitten kysyin itseltäni, että kenestä näyttelijästä saisin parhaiten vitsiä ilman, että loukkaan ketään, jota arvostan? Suurin osa toimintaleffojen näyttelijöistä on syyllistyneet vain huonoon näyttelemiseen. Mutta sitten siellä kaikkien seassa oli Steven Seagal, mies joka on syyllistynyt aika moneen muuhunkin juttuun. Kuten raiskauksiin, seksuaaliseen häiritsemiseen sekä tietysti huonoon makuun mitä parhaimpiin ystäviin tulee.

Mikä parasta, Steven on syyllistynyt myös noin sadantuhannen hampurilaisen murhaan. En arvosta miestä yhtään ja hänestä on helppo tehdä läskivitsejä – täydellinen kohde. Samasta syystä olen tykännyt täällä blogissani kiusata mm. sähköpostihuijareita. Omatunto ei kolkuta, kun ei voisi vähempää kiinnostaa loukkaantuuko kiusaamisen kohde vai ei.

Kaiken lisäksi, kukaan ei voi pakottaa Steveniä näyttelemään elokuvissa ja silti hän tekee sitä. Et voi olla järkyttävän lihava ja silti kuvitella olevasi elokuvien toimintasankari! Se ei toimi niin. Myönnän nyt yhden itselleni erittäin aran asian: Aivan kuten Steven, myös minä olen huono näyttelijä ja lihava. Ja se on nimenomaan se syy, miksi en näyttele elokuvissa! Joten jos et halua joutua läskivitsien sarjatuleen, niin lopeta herranjumala elokuvien teko!

I think about feeding my ego. I hope that I've done enough humanitarian work to be remembered as someone who has done a lot to lead people into contemplation and made a lot of people laugh or happy

I didn't get to the top of my game by lying cheating stealing or doing drugs and all those things. And like any other actor, I've been in and out of the top of my game. And my advice to everybody who wants to come into this life or any other life is that they can become very very successful without being unethical. Keep good ethics and keep other's feelings in mind as we ourselves become better at what we do

Tämä vitun jätkä on yksi loputon Kummelisketsi, en ihan oikeasti tiedä mistä voisin edes aloittaa.

Eikun tiedänpäs, aloitetaan vaikka siitä, että et ole urasi huipulla! Urasi huipentui ehkä pari vuotta sen alkamisen jälkeen, kun teit Under Siegen. Siitä eteenpäin se on ollut jyrkkää alamäkeä. Ja alamäestä puheen ollen, eettinen käyttäytyminen liittyy siihen aika paljon. Katsos Steven, kun et tunnu osaavan pitää näppejäsi irti naisten perseistä ja pikaruoasta, on se johtanut katastrofaaliseen kansainvälisen vitsin maineeseen. Kun sanoit tämän vuonna 2005 olit vasta matkalla pohjalle, mutta nyt olet ollut perillä jo vuosia. Joten muista huomioida muiden tunteet ja toimia eettisesti samalla kun menet sinne minne Mestari Putin sinut ikinä määrääkin menemään.

Haastattelu myös loppuu tähän lainaukseen ja siihen, kun Steven kumartaa kameralle, koska on aasialainen ja aasialaiset aina kumartavat kaikelle (Aasialaisfakta, kysykää vaikka joltain aasialaiselta kuten Steveniltä tai Stevenin aasialaisilta verisukulaisilta).

Siinä se oli, kuuden minuutin haastattelumonologi. En edes ehtinyt mainita uskomatonta leikkaustyötä ja musikaalista neroutta, jotka tekivät monologista lähes katselukelvottoman. Ei voi mitään, maailmassa ei riitä aikaa kaikkeen. Mutta Steven Seagal läskivitsiin on aina aikaa! Joten:

Mitä yhteistä on Steven Seagalilla ja ihan sairaalloisen vitun ylipainoisella pandakarhulla?

Molemmat ovat sairaalloisen vitun ylipainoisia ja kotoisin Aasiasta.

TÄSTÄ STEVEN SEAGAL -PROJEKTINI ETUSIVULLE