Stravolta - Perjantai-illan huumaa

17.02.2018

Aina silloin tällöin kohtaa niin hyvän tarjouksen, että siitä ei voi kieltäytyä. Näin kävi kun näin kaikki Kaurismäen leffat myynnissä yhdessä paketissa 50 eurolla. Näin kävi kun näin Olvin Jaffaa myynnissä euron per pullo. Ja näin kävi, kun näin Stravolta –sarjakuvan myynnissä kirpputorilla kahdella eurolla.

Stravolta (joka vähän muistuttaa John Travoltaa, mutta ei voi olla tämä koska nimi on ihan eri) on tarina miehestä joka on todella hyvä diskotanssimaan, tappelemaan ja kysymään pikkupojilta ihan vitun outoja kysymyksiä.

Ennen kuin uppoudumme tarinaan sen tarkemmin, lyödään vähän faktoja sarjakuvasta pöytään. Stravolta (tai jos tarkkoja ollaan, $travolta, koska tämä nerokas idea muuttaa Saturday Night Fever sarjakuvaksi teki varmasti miljoonia) on Jees-Jengin julkaisema sarjakuva, joka etukannen mukaan ilmestyy 12 kertaa vuodessa, mutta joka näyttävästi lopetettiin jo toisen numeron jälkeen. Jees-Jengi taas on semi positiivinen porukka joka julkaisee myös eroottisia sarjakuvia, kuten takakannessa olevassa mainoksessa osataan kertoa. Kuka meistä ei muka ole kuullut eroottisesta Minä Karzan, Sinä Jane -eepoksesta?

Karzan vähän muistuttaa Tarzania, mutta ei voi olla tämä koska nimi on ihan eri.
Karzan vähän muistuttaa Tarzania, mutta ei voi olla tämä koska nimi on ihan eri.

Mitä itse Stravolta-sarjakuvan sisältöön tulee, ehkä on parempi vain käydä askel askeleelta läpi mihin jännittäviin seikkailuihin ystävämme John oikein joutuukaan.

Ensimmäistä kertaa tapaamme John Stravoltan työssään, kun hän kuljettaa ostoksia asiakkaan kotiin. Asiakas ei ole kotona, mutta tämän tytär Carol on. Ja Carol haluaa Johnin, koska John on kova tyyppi.

Sitten Stravolta kysyy pikkupojalta onko hän hintti, ja kun poika sanoo ettei Stravolta ole hintti, hän palkitsee pojan omenalla. Klassista Stravoltaa ja mahtavaa dialogia.

Ahdisteltuaan tuntematonta naista kadulla, palaa sankarimme työpaikalleen Herra Beckerin ruokakauppaan. Becker pitää Stravoltaa laiskana kun taas Stravolta pitää Herra Beckeriä tiukkapipona. I smell sitcom!

Stravolta saa Herra Beckeriltä kottia ja palaa kotiin, jossa on aika valmistautua illan suuriin tanssikilpailuihin. Voittaja tulee saamaan 500 dollaria. Stravolta haluaa ne rahat niin kovin, että tanssii matkalla kotiin ja saa ihmiset hämmästymään. Mutta koska kyseessä on sarjakuva, ainoa taiteen formaatti jossa tanssin rytmi ei voi millään tavoin välittyä, on koko katutanssikohtaus aika turha.

Rasvattuaan tukkansa Serpico –julisteen edessä, Stravolta tunkee valtavia muniaan tiukkoihin housuihin, joka on kuva jonka joku jossain on joutunut piirtämään.

"Sinä haluat, että piirrän John Travoltan änkemässä muniaan tiukkoihin housuihinsa?"

"John Stravoltan. Ja kyllä"

Sitten Stravolta syö illallista perheensä kanssa ja he keskustelevat kalaspagetista, jossa on vitamiineja ja fosforia. Stravolta ei kuulemma tarvitse vitamiineja vaan liikuntaa, joten hän alkaa tehdä lähtöä tanssikilpailuihin. Matkalla ulos hän törmää pikkusisareensa Bezzyyn, jolle lupaa ostaa nuken jos voittaa. Bezzy ilahtuu Johnin eleestä.

Tämä on tärkeä kohtaus tulevan tarinan kannalta, koska se on Stravoltan ns. Save the Cat -hetki. Jos Stravolta pelastaa kissan (tai tässä tapauksessa Bezzyn), ei hän voi olla paha tyyppi. Kaikki tulevat viharikokset ja murhat joihin Stravolta syyllistyy voidaan kuitata sillä, että ainakin hänellä oli hyvät tarkoitusperät.

Päästyään ulos Bezzyn, mummon ja himokkaan siivoojan luota…

…Stravolta kohtaa järkytyksen. Hänen autonsa renkaat on puhkottu!

Jep, puhkotut renkaat todellakin ovat Stravoltan "auton" ainoa ongelma.

Auton renkaiden tuhoutuminen on iso este, koska Stravoltalla on kiire hakemaan tyttöystävänsä Olly (jotkut teistä jo varmaan arvaavat keneltä Olly näyttää), jonka kanssa on osallistumassa tanssikilpailuihin. Tämä tietenkin turhauttaa sankariamme, joka kuumaverisenä miehenä löytää onneksi tavan purkaa patoutunut aggressio rasismin kautta.

Stravolta päättää ottaa taksin, mutta yksikään ei ole vapaana. Ja ikävä kyllä Stravoltan tyttöystävällä Ollylla ei ole puhelinta, joten mitä tehdä? Stravolta päättää kysyä pomonsa Herra Beckerin autoa lainaan. Herra Becker ei ole innostunut ajatuksesta, koska eletään 70-luvulla ja telkkarista tulee Perhe on Pahin.

Lopulta Herra Becker suostuu, koska juonen pitää edetä. Luvattuaan ettei kaahaa autolla, Stravolta kaahaa autolla pois.

Samaan aikaan toisaalla Olly odottaa Stravoltaa.

Olivia Snewton-John?
Olivia Snewton-John?

Ollyn viereen ajaa auto, joten tämä tapahtuu:

Seuraava aukeama on yksi koko sarjakuvan hämmentävimmistä, joten käydään se läpi ajatuksella. Stravoltalla on kiire hakemaan Ollya, joten hän ajaa sinne vauhdilla. Huomasitteko että pystyin tuossa lauseessa selittämään päähenkilömme tilanteen ilman että käytin kertaakaan termiä "tappaa jalankulkijoita"?

Hyppäämme tästä suoraan kahden vanhemman herrasmiehen kelkkaan, kun nämä näkivät tapahtuneen.

Heitä ei nähdä enää koskaan eikä tällä ollut mitään tekemistä sarjakuvan juonen kanssa. Tietenkään.

Stravolta saapuu noutamaan Ollyn ja he kaahaavat diskoa kohti. Olly varoittaa Stravoltaa asiallisesti että tämä kaahaa liian kovaa ja Stravolta ilmoittaa Ollylle asiallisesti että pää kiinni. Ja sitten Stravolta kaahaa kohti seinää, joka päästää oudon SBRAANNCCKK –äänen.

Voimme varmasti olla tässä kohtaa sitä mieltä että kyseessä oli täysin Stravoltan moka eikä se liity millään tavoin puertoricolaisiin? Hyvä, pidetään se mielessä myöhemmin kun Stravolta kostaa kolarin puertoricolaisille.

Diskossa selviää, että he ovat saapuneet paikalle ajoissa ja ehtivät ilmoittautua kilpailuun.

Stravolta päättelee, että hänen renkaansa puhkoneet puertoricolaiset ovat varmaan diskossa, joka on hyvin päätelty, koska he ovat. Mutta peli ei ole vielä ohi jos puertoricolaisilta kysytään.

Stravolta solvaa puertoricolaisia likaisiksi, jolloin he vannovat uudestaan ovelaakin ovelampaa kostoaan. Kosto on niin ovela, että tekijät kasvattavat sitä kymmenen aukeaman edestä. Kosto on niin ovela, että oveluuden Jumalatkin ovat yllättyneitä sen oveluudesta. Kosto on niin ovela, että siihen liittyy ritsa.

Tanssikilpa alkaa! Ensimmäisenä tanssiva pariskunta valitsee musiikikseen Donna Summerin, jonka mukaansatempaava rytmi välittyy sarjakuvasta mahtavasti.

Puertoricolaisten vuoro! He tanssivat hyvin, mutta Stravolta on itsevarma ja tietää että he tulevat tanssimaan paremmin. Kunhan kukaan ei vain aio käyttää Stravoltan ainoaa heikkoutta, ritsaa…

Sitten koittaa hetki jota olemme odottaneet. Stravolta ja Olly ottavat tanssilattian haltuunsa Bee Geesin tahdissa.

Ja kuinka ollakaan, kesken tanssin, puertoricolaisten suunnitelma pistetään käyntiin. He tuovat taskustaan… RITSAN!

Käyttäen apunaan modernin maailman tehokkainta asetta, puertoricolaiset ampuvat rautakuulan suoraan Stravoltan polveen. Se vituttaa Stravoltaa.

Stravolta miettii, että jos tanssi ei lopu kohta, hänen polvensa ehkä pettää, mutta se ajatus keskeytyy kun tanssi loppuu. Stravolta yksi, puertoricolaiset nolla.

Jännitysnäytelmän loputtua Stravolta muistuttaa lukijaa siitä mitä juuri tapahtui.

On tullut aika julkistaa tanssikilpailun voittajat! Voittivatko Donna Summerin tanssijat? Tai puertoricolaiset? Vaiko ylivoimaiset Stravolta ja Olly?

Koska on kulunut yksi aukeama siitä kun Stravolta kertoi mitä puertoricolaiset ovat hänelle tehneet, hän selittää sen kaiken taas Ollylle. Mutta tällä kertaa Stravolta lisää listalle kolmannenkin kohdan.

Stravolta on mies joka valitsee omat totuutensa, kuten psykopaatit usein tuppaavat tekemään.

Olly haluaa rakastella voiton kunniaksi. Mutta Stravolta on panemiseen ihan liian kuumana (Stravoltan oma sanavalinta), joten Olly lähtee yksin kotiin ja Stravolta rikkoo neljännen seinän heittämällä ENSIMMÄISTÄ KERTAA HISTORIASSA VITSIN NIMELTÄÄN:

Ja sitten Stravoltan nimetön ystävä, joka näyttää ihan vähän Fonzielta, saapuu diskoon puhumaan naisista.

Fonzie kertoo että heidän yhteinen ystävä Bingo, joka on näyttävästi ihmisen nimi, on ulkona panemassa jotain pimua autossa. Stravolta haluaa tottakai mennä katsomaan. Klassista Stravoltaa.

Mutta he ovat liian myöhässä. Bingo on ehtinyt munia itsensä ja nainen on poistunut paikalta. Bingo on vihainen epäonnistuneesta saatista sekä siitä että näyttää Ville Vallattoman ja Hulkin lapselta.

Stravolta keksii käyttää Bingon seksuaalista turhautumista hyväkseen ja ehdottaa viharikosta puertoricolaisia kohtaan.

Myös kertojaääni on päättänyt elää Stravoltan totuudella Herra Beckerin auton kohtalosta. Hyvä juttu, hyvä juttu…

Joka tapauksessa, kun pari hampuusia poistuu takaisin Meksikoon tai mistä vitusta puertoricolaiset nyt sitten tulevatkaan, päättävät kaverukset hetken koittaneen. He hyökkäävät baariin ja tekevät parhaansa murhatakseen vihollisensa. Ikävä kyllä sarjakuvan piirtäjä on ollut varmaan syntymäkuuro, joten seuraa sarjakuvahistorian oudoimpien äänitehosteiden kavalkadi.

Ääni joka syntyy kun lentokone laskeutuu kiitoradalle ilman renkaita.

Ääni joka syntyy kun kellon viisari siirtyy askeleen eteenpäin.

Ääni joka syntyy kun astuu sammakon päälle.

Ääni joka syntyy kun Donald Trump saa orgasmin. Ja Bingo lyö muuten naista.

Hakattuaan puertoricolaiset henkihieveriin, kohtaa Stravolta pääjehun, joka tuo stiletin taskustaan mehevän "stlak" äänen kera. Stravolta hyppää sivuun, potkaisee stiletin tämän kädestä pois ja sitten "smack spok" ja pinoon vaan.

Taistelun loputtua väsyneet gladiaattorimme katsovat vielä ylpeinä ruumiskasaa jonka jättivät jälkeensä.

Poistuessaan Stravolta vielä poimii puertoricolaisten samppanjapullon mukaansa. Yhdessä sankarimme kurvaavat pois paikalta niin kovaa, että jättävät jälkeensä vain "sgneeaak" –äänen.

Ääni joka syntyy kun elefantti syö oman lapsensa.

Hyvin tehdyn kansalaisvelvollisuuden jälkeen on aika nauttia työn saavutuksista. Stravolta vie samppanjapullon Ollylle, joka naisena on aina valmis petipuuhiin.

Seuraavana aamuna Stravolta palaa työpaikalleen, jossa kohtaa Herra Beckerin. Kun Herra Becker näkee autonsa ja ymmärrettävästi paskoo järkytyksestä housuunsa, lupaa John korvata tälle aiheuttamansa tuhon. Eli nyt kun ihmisiä on kuollut kolarin vuoksi, on Stravolta siis viimeinkin valmis myöntämään että vika oli täysin hänen.

Stravolta lupaa käyttää tanssikilpailupalkinnon Herra Beckerin kärryn korjaamiseen, koska Stravoltan maailmassa Ollyn kanssa voitettua rahaa ei vittu jaeta Ollyn kanssa. Herra Becker suostuu ottamaan rahat vastaan ja päivä on pelastettu. Ja tarinamme loppuu.

Siinä se oli. Stravolta: Perjantai-illan huumaa. Tarina miehestä joka haluaa vain tanssia. Ja se oli vasta saagan ensimmäinen kappale. Tälle sarjakuvalle todellakin on olemassa jatko-osa nimeltään Rasvis.

Miten tästä ensimmäisestä osasta on edes mahdollista jatkaa toiseen osaan? Kuinka moneen tanssikilpailuun Stravolta voi tulevaisuudessa osallistua? Kuinka monta autoa hän voi kolaroida ja syyttää niistä maahanmuuttajia? Ja voiko mikään tulla Stravoltan ja Ollyn rakkauden väliin?

Kyllä voi, puertoricolaisten raiskausyritys voi. Koska ostin samalta kirpputorilta myös Rasviksen ja olen lukenut jo senkin, joten palaamme lähiaikoina saman aiheen kimpuun.

Lisäksi, voiko frisbeen avulla löytää uusia itsemurha-alttiita kavereita? Vastaus saattaa yllättää sinut.