Virallisesti rasistisin hetki Bond-leffassa

Rasismi, ongelma johon Bond-elokuvat tuppasivat syyllistymään silloin tällöin. Tai siis aika usein. Tai siis lähes koko ajan, jos elokuva oli tehty 60- tai 70-luvulla.

Jos pitäisi valita rasistisin Bond-elokuva, se olisi tietysti Live and Let Die, joka pyörii periaatteessa vain mustien ihmisten kansainvälisen salaliiton ympärillä. Joten rasistisimman elokuvan sijaan valitsenkin virallisesti rasistisimman hetken Bond-elokuvassa. Ensin toiselle ja kolmannelle sijalle yltäneet hetket:

3. OCTOPUSSY JA NOPEA TUTUSTUMINEN INTIAAN

Roger Moore saapuu intiaan, jossa välittömästi kohtaa noin viisisataa Intialaista stereotypiaa. Seuraa takaa-ajo riksoilla, käärmeenlumoaja, fakiiri, miekannielijä, tulenpuhaltaja, hiililläkävelijä, lehmiä, norsuja sekä Bollywood. Intia typistetään siis pelkästään kulttuuriseen stereotypiointiin muutamassa minuutissa.

Jos et ymmärrä miksi tämä on vähän loukkaavaa Intialaisia kohtaan, niin kuvitelkaa tilanne, jossa maailman suurin elokuvasarja päättäisi kuvata pätkän Suomessa. Sanotaan vaikka että Marvel tekisi uuden Thor-leffan, jossa Thor käy Helsingissä. Ensimmäisen minuutin yhteydessä Thor kohtaisi Mannerheimintiellä Sauli Niinistön, Simo Häyhän, Muumipeikon, saamelaisia, poroja, joulupukin, saunan, vihaisia lintuja, jääkiekkoilijoita, Nokia-kännykän, äitiyspakkauksen, revontulet, mämmiä, salmiakkia ja Turun saariston.

Olisitko tyytyväinen siihen, miten Suomi on typistetty muutamaan kliseeseen? Vai olisitko vain iloinen siitä, että Marvel kävi Suomessa ja Muumipeikko on viimeinkin osa MCU:ta?

2. DIAMONDS ARE FOREVER JA MUSTA NAINEN JOKA MUUTTUU GORILLAKSI

Ehkä shokeeraavin hetki Bond-leffoissa, koska en yhtään muistanut sen olemassaoloa. Tätä ei oikeasti voi kierrellä ja kaarrella, joten sanotaan se suoraan: Musta nainen on häkissä, joku painaa nappia ja presto, musta nainen muuttuu gorillaksi.

En muista kontekstia. En muista miksi tämä tapahtuu. Muistan sen kyllä tapahtuneen Las Vegasissa, mutta se ei silti ihan selitä tapahtunutta. Olen aika varma, ettei se mustan naisen apinaistaminen ole osa kuuluisia Las Vegasin esityksiä. Perus iltaan Vegasissa ei varmasti kuulu pikahäät Elvis-papin kanssa, keikka Tom Jonesin seurassa ja mustan naisen metamorfoosi gorillaksi.

Suutuin ihan vitusti, kun tämä kohtaus tuli vastaan. Se oli suora loukkaus lapsuuttani vastaan, koska Bond-leffat olivat osa lapsuuttani. Jos lapsuuteni elokuvissa oli mukana näin hämärää kamaa, niin uskallanko enää luottaa mihinkään, mitä lapsena katsoin? Minun poikani ei ainakaan katso Bondeja kun kasvaa isoksi, varmistan sen. Hän saa katsoa vain vanhoja kunnon animaatioita Walt Disneyltä. Elokuvia kuten Dumbo tai-

Tai siis ei Dumboa vaan Peter Pania jossa- 

Eikun ei siis Peter Pania vaan Kaunotarta Ja Kulkuria, koska siinä- 

Vitut. Poikani ei katso kasvaessaan yhtään mitään.

1. YOU ONLY LIVE TWICE JA SEAN CONNERYN JAPANILAINEN METAMORFOOSI

Joskus ankara rasismi on tehty niin päin vittua, että se on tavallaan hauskaa. Tämä on täydellinen esimerkki siitä. Sean Conneryn pitää päästä saarelle johon ei päästetä kuin japanilaisia, joten hän piiloutuu arkkuun ja salakuljettaa itsensä NO EI TIETENKÄÄN! Hän muuttaa itsensä japanilaiseksi 60-luvun huipputeknologiaa käyttäen! Tässä koko kohtaus alusta loppuun: 

Joten nyt Japani-Connery menee täysin läpi japanilaisesta miehestä ja pääsee saarelle. Ja siellä hän yrittää käyttää valeavioliittoa saadakseen seksiä. Koska ilmiselvän japanilaisen ulkomuodon alla sykkii silti vanhan kunnon raiskahtavan Bondin sydän. 

Vakavasti puhuen, en ole koskaan nähnyt yhtä huonoa yritystä esittää japanilaista miestä. Bond näyttää sairaalta, ei aasialaiselta. Eikä hän muuta ääntään yhtään, hän periaatteessa kävelee laivaan ja sanoo skottimurteellaan "Shaionara". Tuottajien olisi varmaan pitänyt ottaa oppia Mickey Rooneyn käsikirjasta ja tehdä Bondista ihan supervitunjapanilainen.

Kuvitelkaa Sean Connery tekemässä tuota versiota japanilaisesta! Siitä olisi noussut jopa 60-luvulla sellainen paskamyrsky, ettei Connery olisi koskaan esittänyt Bondia Diamonds Are Foreverissa eikä mustan naisen olisi tarvinnut koskaan muuttua gorillaksi!

TÄSTÄ TAKAISIN YHTEENVETOON