James Bond -projektini, Osa 3 - Goldfinger

25.02.2018

Olen päättänyt katsoa pikkuhiljaa kaikki James Bond-elokuvat ja käydä niitä läpi Bondien vaatimalla asteikolla. Seuraavana vuorossa 1964 valmistunut Goldfinger.

MUUTAMA SANA ALKUTEKSTI –OSIOSTA

Joku voisi sanoa, että tällä kertaa intro on harvinaisen hillitty. Kultamaalilla valeltuun bikinejä käyttävään naiseen heijastetaan miesten kuvia. Bondeille tämä on vaatimatonta ja suorastaan hienostunutta. Tottakai jos vaikka Citizen Kanessa tai Schindlerin Listassa olisi samanlainen alkuintro, pidettäisiin sitä mauttomana. Bondeilla mauttomuuden raja alkaa lähestyä vasta siinä, kun erottaa tanssivien varjokuvien häpykarvat.

JUONI LYHYESTI

James Bondilla on kana kynittävänä Auric Goldfingerin kanssa. Auric, jonka vanhemmat varmasti vihasivat poikaansa ihan saatanasti koska nimesivät hänet Auriciksi, murhasi Bondin edellisen panon valelemalla tämän kultamaalilla kuoliaaksi. Tämä on Bondin kirjoissa anteeksiantamatonta, koska vain Bond saa pettää kaatamiensa naisten luottamuksen. Seuraa seikkailu, joka oli ennen Daniel Craigin mukaantuloa Bond-elokuvien huippuhetki.

Bond myös raiskaa naisen, mutta siitä vähän myöhemmin, koska haluan unohtaa sen kohtauksen olemassaolon vielä hetkeksi ja miettiä jotain ihan muuta.

MISSÄPÄIN MAAILMAA LIIKUTAAN?

Jenkeissä, Englannissa ja Sveitsissä.

KUINKA KÄSITTÄMÄTÖN VIHOLLINEN JA VIHOLLISEN SUUNNITELMA OIKEIN ON?

Auric Goldfinger on läski kultafanaatikko. Ja siinä se on. Vihollinen on siis tällä kertaa ihan normaali ihminen, jolla on vain paljon rahaa. Goldfinger näyttää jopa normaalilta ihmiseltä siinä mielessä, että hänet olisi todella helppo vain kaataa maahan kuten lehmät. Ja kuten lehmät, ei Goldfinger pääsisi maasta ylös ilman apua.

Mitä Goldfingerin suunnitelmaan tulee, hän haluaa tuhota Amerikan kultavarannot Fort Knoxissa nostaakseen oman kultansa arvoa. Ei siis yhtään käsittämätön.

MUUTAMA SANA KÄTYREISTÄ

Ehkä kaikkein kuuluisin Bond-kätyri Oddjob on mykkä aasialainen voimamies, jolla on hattu, joka on hänen supervoimansa. Hän heittää hattuaan, joka tappaa. Ikävä kyllä elokuvassa ei ole kohtausta, jossa Oddjobin pitäisi mennä kirkkoon, koska siellä pitää ottaa hattu pois päästä ja hän olisi näin ollen riisuttu aseistaan.

Oddjob myös puristaa golfpallon rikki kädellään, joka on temppu jota minäkin yritin elokuvan katsottuani, jonka vuoksi joudun nyt kirjoittamaan tämän kaiken vasemmalla kädelläni.

KUINKA MONTA TAKAA-AJOA TÄLLÄ KERTAA SYNTYI?

Kaksi takaa-ajoa autoilla. Toinen Sveitsin Alpeilla ja toinen Sveitsin ei-Alpeilla.

KUINKA PANTAVAN NÄKÖINEN SEAN CONNERY ON?

Pelkään että Conneryn pantavuuden huippuhetki jäi From Russia With Loveen, koska edes Bondin muhkeat rintakarvat eivät kutsuneet luokseen kuten aiemmin. Bond myös raiskaa naisen, joka oli vähän luotaantyöntävää.

BONDIN ALKOHOLINKULUTUKSEN MÄÄRÄ

Pelottavan korkea. Hotellihuoneessa näemme vilauksen Bondin jääkaappiin, joka koostuu Dom Perignonista eikä mistään muusta. Hän käy jääkaapilla, koska on jo juonut yhden pullon. Myöhemmin Bond juo sivistyneellä illallisella brandyä, josta osaa heti kertoa, ettei se ole kunnolla valmistettu. Lentokoneessa tilataan klassinen martini alle minuutti siitä, kun Bond on herännyt tajuttomuudestaan, joka on helvetin huolestuttava merkki. Myöhemmin Bond juo tasoittavan tuopillisen viskiä. Ja elokuvan lopussa hän on nousemassa taas lentokoneeseen ja varmistaa, että siellä on tarpeeksi juotavaa, varmaan koska hän ei pärjää hetkeäkään ilman alkoholia. Onko kyseessä sitten vakava alkoholismi vaiko syyllisyys naisen raiskaamisesta, sitä elokuva ei meille paljasta.

MUUTAMA SANA RASISMISTA

Edeltäviin Bondeihin verrattuna ei Goldfingerissä tainnut olla mitään rasistista. Tosin en muista annettiinko missään selitystä sille, miksi kaikki Goldfingerin avustajat olivat aasialaisia. Ei sillä, että avustajien synnyinmaalla mitään väliä olisi, mutta onhan se nyt vähän outoa.

TYPERIN KUOLEMA

Jos ei tietäisi Oddjobin hatun olevan helvetin painava, typerin kuolema olisi varmasti Tilly Mastersonin kohtaaminen hatun kanssa. Tillyä heitetään hatulla naamaan ja hän kaatuu kuolleena maahan.

TYPERIN IHMISEN NIMI

Auric Goldfingerin nimi on niin outo, että voisi olettaa sen olevan elokuvin typerin. Mutta ei. Tässä on Pussy Galore.

Pussy Galore on Goldfingerin apulainen ja lesbo. Hän johtaa joukkoa naisia, jotka lentävät näytöslentokoneita. Puhutaan Pussystä lisää vähän myöhemmin, koska en halua vieläkään käsitellä hänen raiskaustaan.

ESIMERKKI LOISTAVASTA JAMES BOND –DIALOGISTA

Sähköistettyään Oddjobin kuoliaaksi, Bondin ystävä Felix Leiter tulee paikalle.

Felix: You okay James? Where's your butler friend?

Bond: He blew a fuse.

Tässä kaikessa on vähän samaa henkeä elokuvan alussa sattuneen taistelun kanssa. Bond onnistuu kaatamaan kätyrin kylpyammeeseen johon heittää perään tuulettimen. Kätyri kärähtää kuoliaaksi, johon Bond toteaa: "Shocking".

AGENTTIVEMPAIN JOKA OLISI KAIKISTA TURHIN ELOKUVAN ULKOPUOLELLA

Kolmannen Bond-leffan myötä agenttivempaimet lähtivät viimeinkin käsistä. On kaikkea pienestä kenkään upotettavasta jäljittimestä aina Aston Martiniin täynnä nappeja. Autosta löytyy konekiväärit, luodinkestävät ikkunat, öljyä jota voi valuttaa tielle, luotisuojia sekä outoa kyllä heittoistuin matkustajan paikalle. Joten jos vaikka matkustajalla ei ole mitään mielenkiintoista sanottavaa, voi tämän heittää aina katon kautta pihalle.

Ehkä kuitenkin turhin vempain joka elokuvassa nähdään on Q:n suunnittelema parkkimittari, joka syöksee ulos savua. En tiedä ketä sillä halutaan rangaista. Ehkä niitä luusereita, jotka maksavat autonsa pysäköinnistä?

AGENTTI Q:N AXELSMITHAUKSEN TASO

Q malttaa vieläkin mielensä, kuten myös muutkin ihmiset Bondin ympärillä. Lähimpänä axlsmithausta käydään varmaan kun Felix katsoo ystäväänsä Jamesia kiikareilla puskasta ja näkee, kuinka tämä vie Pussy Galoren latoon. Felix sanoo "That's my James", joka ei olisi muuten mitenkään outoa, mutta koittakaapas arvata mitä James tekee Pussylle siellä ladossa.

James raiskaa Pussyn siellä ladossa.

PIILOMAINOSTAMISEN JA TUOTESIJOITTELUN TASO

Kentucky Fried Chicken saa parikin näkyvää kohtausta, kuten myös Volkswagen, Rolls Royce ja Rolex. Mutta näkyvin on silti Aston Martin, joka on varmaan maksanut itsensä kipeäksi päästäkseen elokuvan keskeiseksi autoksi.

MUITA HUOMIOITA

Elokuvan alussa Bond sukeltaa sorsahattu päässään vihollisen tukikohtaan ja räjäyttää sen, koska siellä valmistettiin heroiinin makuisia banaaneja.

KUINKA ESINEITÄ NAISET OVAT JA RAISKAAKO BOND YHTÄKÄÄN HEISTÄ?

Hyvin esineitä ja kyllä raiskaa, ainakin yhden heistä. On varmaan tullut aika käydä se kohtaus läpi.

James Bond ja Pussy Galore löytävät tiensä latoon, jossa ensin leikkisästi heittelevät toisiaan judon avulla maahan. Pussylle tämä on hupia, mutta Bondille se on esileikkiä. Sitten Bond änkee itsensä väkisin Pussyn päälle, vaikka Pussy työntää Bondia kaikin voimin pois ja huutaa "Ei! Ei! Ei!". Tämä on vain kutsu suuteluun, Bond tietää, ja työntää kielensä väkisin Pussyn suuhun. Ja tässä kohtaa me katsojat jätämme nuoret rakastavaiset kahdestaan latoon, jossa he voivat tutkia toisiaan ja oppia käytännössä kukista, mehiläisistä ja siitä kuinka mehiläiset väkisin makaavat kukkia. Tässä koko kohtaus, olkaa hyvä:

Mikäli katsoitte kohtauksen, saatoitte huomata, kuinka Pussy hetken vastusteltuaan tajuaa tilanteensa epätoivon ja hyväksyy tulevan. Tällä kaikella on merkitystä loppuelokuvan kannalta, koska James Bond raiskaa Pussyn moraaliset arvot uuteen uskoon. Raiskauksen seurauksena Pussy päättää pettää Goldfingerin ja auttaa Bondia tuhoamaan tämän suunnitelman Fort Knoxin suhteen.

Eikä siinäkään vielä kaikki! Pussy Galore oli ennen raiskausta lesbo, mutta ei ole enää. Bond raiskaa Pussyn niin kovaa, että tämän seksuaalinen orientaatiokin muuttuu!

Ja siinäkään ei ole vielä kaikki! Tämä viimeinen kohta menee vähän ohi itse elokuvasta, mutta minua alkoi kiinnostaa kuinka Ian Flemingin teoria "Lesbo tarvitsee vain munaa parantuakseen" käsitellään alkuperäisessä Goldfinger –kirjassa. Ja koska minulla sattui löytymään se kirja hyllystä, kävin vähän lukemassa sitä. Tässä ote kirjan lopusta, jossa Bond ja Pussy ovat voittaneet Goldfingerin ja on tullut aika juhlistaa sitä käskyttävällä seksillä. Tämä on… paha.

Ja mitä Pussy vastaa tähän?

Jeesus vittu…

Anyways, takaisin elokuvaan. Bond myös kolkkaa yhden naisen, läpsäisee toista perseelle koska miehet puhuvat nyt, tytöttelee yhtä, tönii toista ja vasta sitten raiskaa Pussyn. Ja Bond on elokuvan sankari.

YHTEENVETO

Kun puhutaan Bondeista, muistikuvat palaavat kaikkein helpoiten Goldfingeriin. Kaikki muistavat kullatun naisen, lasersäteen joka on halkaista Bondin kahtia, hyökkäyksen Fort Knoxiin ja Oddjobin tappajahattuineen. Goldfinger oli ennen Casino Royalea se Bond, joka määritteli laadun tason. Elokuva on hauska, jännittävä ja ennen kaikkea viihdyttävä. En voi suositella sitä tarpeeksi, vaikka Bond kesken elokuvan raiskaakin naisen.

TÄSTÄ PROJEKTIN SEURAAVAAN OSAAN - THUNDERBALL

TÄSTÄ JAMES BOND -PROJEKTINI MUIHIN OSIIN