Steven Seagal - Born to Raise Hell (2010)

22.05.2023

Tammikuu vuonna 2010. Talvimyrsky piiskasi Kremliä keskellä pimeintä talvea. Suojassa muurien sisällä, Vladimir Putin heräsi elämänsä järisyttävimpään orgasmiin. Putinin hovimestari riensi välittömästi makuuhuoneeseen.

"Sir, onko kaikki hyvin, kuulin huutoa!"

Putin hengitti tiheästi orgasmin jälkihöyryissä. "Kyllä. Kyllä, kaikki on hyvin. Näin vain mitä mahtavimman unen. Näin unta, että hyväksyttäisimme valtiomme rikollisen toiminnan maailmalle elokuvien avulla. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Palkkaisimme jonkun ison Hollywood-tähden tekemään elokuvan, jossa koko tarina pyörii sen ympärillä miten venäläiset gangsterit ovat hyväksi kaikille."

"Loistava idea sir, pistämme elokuvan heti tulille. Onko sinulla mielessäsi ketään tiettyä isoa Hollywood tähteä?"

Putin hymyili hovimestarilleen. "Kyllä. Se isoin…"

MUUTAMA SANA JULISTEESTA

Steven Seagal on viimeinkin päässyt siihen pisteeseen, ettei hän mahdu kokonaan edes julisteeseen. Juliste on silti temaattisesti aika osuva, koska aivan kuten kaikissa kohtauksissa elokuvassa, on tässäkin kuva täysin epäfokuksessa.

Julisteessa on kuvattuna elokuvan kuuluisin kohtaus, jossa Steven osoittaa löysällä aseotteellaan ja löysällä olemuksellaan alaspäin. Joka käy vain täysin järkeen, koska miten löysällä aseotteella ja löysällä olemuksella voisi muka osoittaa ylöspäin? Siinä ei olisi mitään järkeä. Aseesta pitäisi ottaa kiinni voimalla, jotta sen voisi nostaa ylöspäin. Ja selkäkin pitäisi vielä jotenkin suoristaa, mutta en todellakaan tiedä, että millä. Ja sitten pitäisi vielä saada pääkin taaksepäin, mutta kun niskaläskit estävät senkin liikkeen… Ei, parempi vain ottaa aseesta kiinni kuin löysästä nakista ja osoittaa sillä alaspäin toivoen, että vihollinen on juuri siellä.

KUINKA MONTA PALKINTOA CANNESIN ELOKUVAJUHLILTA

Outoa kyllä ei yhtäkään. Mutta jos Venäjällä pidettäisiin omat kansainväliset elokuvajuhlat, jotka valtio rahoittaisi, olisi palkintoja satanut varmaan ovista ja ikkunoista.

MITÄ STEVEN SEAGAL MUISTILISTA™ SANOO ELOKUVASTA

Steven Seagal Muistilista ™ on luomani lista asioista, joita oletan Steven Seagalin elokuvissa yleensä tapahtuvan. Sen täyttämällä saa elokuvasta irti sen, kuinka Steven Seagalin elokuvalta elokuva mielestäni vaikuttaa.

Neljä Big Mac ateriaa on aika pieni saldo, mutta toisaalta elokuva rikkoo aika paljonkin aiemmissa elokuvissa tutuksi tullutta kaavaa. Steven mm. hetkittäin näyttelee leffassa. Lisäksi hän ei ole koko maailman pomo tai edes entinen CIA-agentti, joten kyllä, Born to Raise Hell on harvinainen leffa Stevenille. Ehkä kyseessä on hänelle erittäin henkilökohtainen ja tärkeä elokuva? Se tavallaan kävisi järkeen, kun ottaa huomioon elokuvaan ovelasti piilotetun sanoman venäläisistä rikollisista. Sanoinko elokuvaan ovelasti piilotetun, tarkoitin elokuvan juonen.

JUONI LYHYESTI

Venäläiset rikolliset ovat parhaita, valtion virastojen pitäisi tukea venäläisiä rikollisia.

JUONI VÄHÄN PIDEMMIN

Steven Seagal esittää Steven Seagalia, vasta perustetun International Drug Task Forcen poliisia. Hänen toimipisteensä sijoittuu Romaniaan, joten tällä kertaa elokuvassa ei tarvitse esittää Itä-Euroopan olevan Afganistan tai vaikka Norja. Paikallinen pikkunilkkirikollinen Elvis Costello (tai vastaava, en muista nimeä täysin) raiskailee ja murhaa rikkaita kansalaisia ja samalla diilaa huumeita, koska Romania on maailman huumepääkaupunki. Kaikkihan tietävät, että Romaniasta tulee maailman eniten huumeita, ihmiskaupan uhreja sekä Steven Seagal elokuvia.

Joka tapauksessa, huumeet Costello saa paikalliselta venäläiseltä rikollispomolta Dimitriltä, joka on periaatteessa vastuussa koko Romanian huumekartellista. Näemme Dimitrin liikuttavan kilokaupalla huumeita kadulle. Hän on myös entinen Spetsnaz-joukkojen jäsen, ja jos elokuva jotain meille toistaan, niin sitä, että Spetsnaz-joukot ovat maailman eliittiä.

Steven puuttuu peliin, suututtaa Elvis Costellon, suututtaa Dimitrin, Dimitri suututtaa Costellon jne. En ole varma kuka suututti ja kenet ensin, koska elokuva on niin saatanan epäselvä kaikessa, mutta kaikki olivat silti toisiaan vastaan. Costello kuitenkin ylittää rajan, kun tappaa Dimitrin vaimon, joten nyt Steven päättää antaa venäläiselle huumekartellille mahdollisuuden yhteistyöhön. Steven ja Dimitri periaatteessa vehtaavat tiensä elokuvan loppuun, jossa myönnetään, ettei venäläisiä rikollisia kannata rankaista rikoksista, koska muualla saattaa olla jopa heitä pahempia rikollisia. Eli Steven kääntää selkänsä huumekartellille, koska Dimitri on henkilökohtaisella tasolla tosi kiva tyyppi. Loppu.

Elokuva ei ole venäläisten tuottama. Ei ole mitään todisteita siitä, että kyseessä olisi venäläistä propagandaa, jonka venäläiset olisivat tilanneet. On vain ja ainoastaan minun vaistoni. Ja se vaisto pohjaa elokuvan sanoman lisäksi tähän:

Tämä pullukka on niin rakastunut rosvovaltioonsa, ettei yhtään yllättäisi, vaikka elokuva olisi ollut tyyliin Stevenin henkilökohtainen lahja Putinille.

"Katso pomo, tein elokuvan sinulle. Se on tarina venäläisten rikollisten hyvistä puolista. Minä kirjoitin sen!"

"Olet hyvä poika, Steven. Tässä muutama rupla, käy hakemassa itsellesi jotain hyvää mäkkäristä."

MUUTAMA SANA STEVEN SEAGALIN HAHMOSTA

Kuten mainitsin, Steven Seagal esittää jälleen kerran herra Steven Seagalia, mutinan maailmanmestaria. Mutta toisin kuin suurimmassa osassa hänen elokuviaan, tällä kertaa hän ei piiloudu varjoihin, käytä lihavuutta peittäviä vaatteita tai edes ole maailman paras työssään. Hän tekee myös muita hyvin ei-Seagalmaisia juttuja kuten:

  • Kävelee eteenpäin ilman tukea tai stuntmiestä
  • Osallistuu toimintakohtauksiin ja käyttää stunttia todella vähän
  • Istuu vain noin 50% ruutuajasta
  • Suostuu hetkittäin lyömään ihmisiä nyrkillä löysien Aikido-käsien sijaan

Jokainen kohta tuosta listasta on tajunnanräjäyttävä. En ole tämän projektin aikana katsonut yhtäkään Stevenin leffaa, jossa Steven kävelee itse, taistelee itse, ei koko ajan istu ja suostuu käyttämään myös nyrkkejään. Katsoin tätä kaikkea suu auki, en ollut uskoa silmiäni. Ja mitä helvettiä on tapahtunut Stevenin painohäpeälle? Eikö elokuvabudjetissa ollut rahaa varjoihin? 

Steven ei peittele lihavuuttaan millään tavoin, joka on itseasiassa hyvä idea, koska se ei koskaan toimi. Tai no, ehkä jos Steven käyttäisi arabinaisten hijabia, se voisi toimia. Mutta todennäköisesti ei edes silloin. Ei ole olemassa hijabia, joka ylettyisi Stevenin navan alle.

Joka tapauksessa, hyvin erikoinen elokuva Stevenille. Ja hauska minulle, koska nyt minulla on tämä kuva Stevenistä luotiliiveissä, jotka maha on painanut niin kauas ulos kehosta, että liivin alaosan alle voisi piilottaa vaikka ostoskassin.

Hulvattomien luotiliivien lisäksi Stevenin lihavuudesta johtuvat iho-ongelmat ovat pahasti leimahtaneet. Hänen ihonsa näyttää ihan sammakon iholta, se on häiritsevää. George Lucas loi Tähtien Sota -leffoihinsa paljon vähemmän iljettäviä sammakkomiehiä kuin mitä Steven Seagal tässä elokuvassa on.

MILLÄ ERI TAVOILLA STEVEN SEAGALIN HAHMOA KEHUTAAN

Luulin ensin, ettei tätäkään Seagalin trademarkkia esiinny elokuvassa, mutta mitä pidemmälle tarina eteni, sitä enemmän häntä alettiin kehua. Hän oli taas paras kaikessa sekä nero eikä yhtään liian lihava. Hän ottaa maailman suurimpiin mutta silti ihan liian pieniin luotiliiveihinsä yhden luodinkin elokuvan aikana eikä se hetkauta häntä yhtään, koska on vatsan kohdalta niin saatanan vahva jostain syystä. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa Dimitri kutsuu Seagalia myös maailman parhaimmaksi strategikoksi, koska Seagal onnistui voittamaan Dimitrin shakissa yhdellä siirrolla. Sitten he suutelivat ja elokuva loppui.

OLISINKO MINÄ VOITTANUT HAHMON KAKSINTAISTELUSSA

Steven käytti nyrkkejään, joten en. Kuten viime purussa esittelin, olen nykyään Aikido-mestari. Minulla ei siis olisi mitään mahdollisuuksia tätä nyrkki-Steveniä vastaan, koska olen aivan liian tottunut käyttämään Steveniltä oppimaani Aikidoa, eli löysää läpsimistä löysillä sormilla. Ette voi uskoa miten vaikeaa oli antaa sormien lihasten surkastua siihen pisteeseen, että sormet roikkuvat löysinä löysistä ranteistani. Käytännössä olen nyt täysin kädetön, eli viimeinkin minulla on kaikki mitä Aikido-senseiltä vaaditaan.

En voi enää syödä käsilläni, ne ovat liian löysiä syömiseen. En tiedä miten Steven tekee sen, luultavasti hän hotkaisee hampurilaisensa kokonaisina. Itse olen opetellut syömään jaloillani. Keitot ovat vaikeimpia. Perseen pyyhkiminen on myös vaikeaa, joudun käyttämään apunani peiliä, selfiekeppiä ja suutani. Ja tämän koko purun olen kirjoittanut naputtamalla kielelläni Macbookin näppäimistöä. Silti, pieni hinta sensein tittelistä.

MUUTAMA SANA ELOKUVAN NAISHAHMOISTA

Elokuva on kuvattu Romaniassa, jossa jokainen nainen painaa alle 40 kiloa ja niistäkin kiloista vähintään 10 on pelkästään silikonia. Naiset myös kulkevat pelkissä rintaliiveissä ja minihameissa tai täysin alasti.

Yksikään naisista ei sano mitään järkevää elokuvan aikana. Paitsi ehkä Stevenin tyttöystävä, mutta en muista mitään mitä hän sanoi, koska en päässyt yli siitä faktasta, että Stevenillä oli tyttöystävä.

Stevenin tyttöystävä oli ehkä lentoemäntä? Tai sitten ei, koska kaikki romanialaiset naiset elokuvassa näyttivät lentoemänniltä. Ainoa mikä on varmaa on se, että Steven ja tyttöystävä ovat olleet yhdessä jo jonkun aikaa, mutta Stevenin työ kansainvälisen huumekaupan kimpussa on verottanut suhdetta. Onneksi he ehtivät näkemään toisensa sentään kerran elokuvan aikana ja harrastamaan seksiä.

Hei muistinko muuten mainita aiemmin, että elokuvassa on Steven Seagalin seksikohtaus? Voi pojat, voi olla, että joudun omistamaan sille ihan oman kategorian tässä purussa. Kunhan vain keksisin sille kategorialle jonkun sopivan otsikon…

OKSENSITKO KAUHUSTA ELOKUVAA KATSELLESSASI?

Kyllä, kauhuoksennukseni levisivät pitkin televisiota seksikohtauksen auetessa edessäni. Nainen oli stringejä lukuun ottamatta täysin alasti ja Steven puristeli häntä kaikkialta ihan liian pitkään. Tällä kertaa Steven ei sentään itse harrastanut seksiä softcell-takki päällä, kuten elokuvassa Contract to Kill. Ei, siinä ei olisi mitään järkeä. Tällä kertaa hän harrasti seksiä huppari päällä.

Tässä kuvassa näette Stevenin panoasun koko komeudessaan. Nainen ottaa vihjeenä oman kimononsa pois ja on alasti sen alla, mutta Steven ei osaa lukea vihjettä ja alkaa vain paukuttamaan. Itse en ole koskaan viitsinyt kokeilla huppari päällä panemista, koska olettaisin sen olevan vähän epämukavaa. Hupparin lisäksi jättäisin myös verkkarihousut, sukat ja kengät pois. Joskus jos oikein villille päälle satun, otan pois jopa kalsaritkin.

Ehkä tämä huppari päällä paneminen on yksi tapa peittää omaa lihavuuttaan. Jos nainen ei näe Steveniä alasti, ei nainen voi tietää onko hupparin alla hyllyvä mysteerinen aines läskiä vain lihasta. Tai ehkä Steven sanoi naiselle ennen aktia, että "Olen pahoillani rakas, en voi ottaa hupparia pois päältä. Sen alla on hyytelöstä tehty ja liikkeestä hytkyvä mykkä avaruusolio Glip-glop, jonka lupasin viedä takaisin omalle kotiplaneetalleen heti rakastelumme jälkeen." Ja sitten nainen varmaan vastaisi siihen "Oikeasti! Saanko nähdä avaruusolion?" jonka jälkeen Steven katsoisi hetken tyttöystävää silmiin ja sanoisi sitten "Et."

En tiedä, mielestäni tuo skenaario on täysin mahdollinen. Jos 20-vuotias romanialainen lentoemäntämalli suostuu rakastelemaan 60-vuotiasta sumopainijaa hupparissa, niin kaikki on mahdollista.

MUUTAMA SANA ANTAGONISTEISTA

Paikallinen pikkunilkki Elvis Costello on varmaan elokuvan ainoa antagonisti, kun huumekartellia pyörittävä venäläinen Dimitri on selvästi aito mensch. Costellon suurinta hupia on raiskata ja murhata rikkaita romanialaisia, joka on tietysti eräänlainen harrastus. Mitään muuta hänestä ei oikein saa irti. Steven tappaa hänet elokuvan lopussa, kuten hyviin tapoihin kuuluu.

MUUTAMA SANA SEAGALIN HAHMON PARHAASTA YSTÄVÄSTÄ JA POHDISKELUA SIITÄ MIKSI HÄN HALUAA OLLA SEAGALIN HAHMO YSTÄVÄ

Seagalin paras ystävä, Dimitri, on huumekartellin pomo ja Steven on huumekartelleja jahtaavan poliisivoiman keulahahmoja. Joten en ole yhtään varma miksi he haluavat olla parhaita ystäviä. Ehkä koska Dimitri on venäläinen ja Venäjä on ainoa vähänkään turvallinen piilopaikka Steven Seagalille?

PARHAIN TOIMINTAKOHTAUS

Steven kutsutaan tappeluun ja häntä vituttaa, kun pitää nousta ylös, joten hän pieksee kolme neljä tyyppiä nyrkein (ilman stunttimiestä!) ihan siistissä toimintakohtauksessa. Hän myös potkaisee yhtä tyyppiä niin kovaa, että tyyppi lentää puistonpenkin läpi.

Elokuvassa on itseasiassa muutama muukin ihan hauska toimintakohtaus. Eräässä räjähdyksessä on oikeasti aika siisti kahden miehen stuntti, sekä eräässä toisessa kohtauksessa mies yrittää paeta Steveniä moottoripyörällä, mutta Steven nappaa miehestä kiinni juuri kun hän polkaisee kaasua ja moottoripyörä lentää ikkunan läpi. Tuo moottoripyörähetki tapahtui muuten olohuoneessa. Ei varmaan jatkokysymyksiä? Kaikkihan meistä pitävät moottoripyörää olohuoneessa, jos pitää lähteä nopeasti pakoon, vai mitä?

HUONOIN TOIMINTAKOHTAUS

Mitä teknisiin juttuihin tulee, elokuvan ohjaus, kuvaus, leikkaus ja ihan vittu kaikki on niin perseellään, että en tahtonut saada puolestakaan selvää. Esimerkkinä elokuvan huonoin toimintakohtaus, jossa Steven pidättää Dimitrin ja Dimitri istuu takapenkillä. Sitten kolmen sekunnin sisällä tapahtui jompikumpi seuraavista asioista:

Minä näin tämän: Dimitriä ammutaan takapenkillä päähän ikkunan läpi ja Steven sanoi etupenkillä letkeästi, että nyt pitää pestä takapenkki verestä.

Vaimoni näki tämän: Dimitri löi tahallaan päänsä ikkunaan niin kovaa, että ikkuna meni rikki ja Steven sanoi etupenkillä letkeästi, että nyt pitää pestä takapenkki verestä.

Vaimoni oli oikeassa, Dimitriä ei ammuttu päähän, hän teki sen kai itse itselleen, jotta voi sitten syyttää poliiseja väkivallasta. Mutta koska kamera heiluu kuin Steven Seagal kadulla McDonaldsin ja Burger Kingin välissä, en nähnyt melkein mitään. Ja koska leikkaus on täynnä nopeutuksia ja hidastuksia ja salamasiirtymiä, en nähnyt siitä vähästäkään puolia.

MUITA HUOMIOITA

Elokuvassa on minuutin kestävä kohtaus, jossa Steven on ravintolassa ja flirttailee tarjoilijan kanssa oma tyttöystävä vierellään. Sitten kaksi rikollista saapuu ravintolaan uhkailemaan häntä, joten Steven hakkaa miehet ja valittaa sitten tyttöystävälleen, että tämän vuoksi he eivät voi syödä ulkona.

Koko kohtaus tuntuu siltä, kuin se olisi oikeutus itselle syödä noutoruokaa ravintolaruoan sijaan. Mutta mistä ravintolasta saisi noutoruokaa..? Ja miksi joku haluaisi oikeuttaa sen itselleen..? Ja kuka se joku oikein olisi...?

YHTEENVETO

Yksi erittäin raskas piirre näissä Stevenin leffoissa on se, että ne pitää katsoa tietyn prisman läpi. Esim. jos elokuva käsittelee sarjaraiskaajaa ja se on Stevenin kirjoittama, pitää muistaa mitä Steven itse on tehnyt. Ja jos elokuvat käsittelevät venäläisiä millään tavoin ja elokuva on Stevenin kirjoittama, pitää muistaa mihin jengiin Steven kuuluu. Tätä samaa jumppaa harvemmin tarvitsee tehdä, jos katselee vaikka Van Dammen tai Stallonen toimintaleffoja. Minun ei tarvitse jatkuvasti pysäytellä elokuvaa ja muistuttaa muita katsojia ympärilläni Stallonen henkilökohtaisesta elämästä ja virheistä. "Syy miksi Stallonen hahmo piti juuri viiden minuutin Herbalife-esitelmän johtuu muuten siitä, että…" Ei, ainoastaan Steven Seagal vaatii tätä selittelyä. Tuntuu siltä, kuin jokaisella hänen elokuvallaan on joku häntä edistävä agenda. Yleensä se on vain valehtelua siitä, että hän on aasialainen tai intiaani, koska hän haluaisi niin kovaa olla aasialainen tai intiaani. Mutta silloin tällöin se on tätä venäläispropaganda-paskaa. Ja tämä on raskasta.

TÄSTÄ STEVEN SEAGAL -PROJEKTINI ETUSIVULLE